Gör lumpen obligatorisk för alla som fyllt 18

I dagens läge är världen en osäker plats vilket betyder att alla länder borde vara redo för det värsta. Så alla svenska medborgare borde göra lumpen så fort man fyller 18.

Insändare2022-02-03 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet vad ni tänker, Sverige är ett fredligt land, vi behöver ingen militär. Men om alla skulle tänka så och så blir vi invaderade, vem ska skydda oss då?

Enligt Försvarsmakten har vi i dag drygt 55 800 män och kvinnor i Försvarsmakten. Det tycker jag är för lite med tanke på att det flyger ryska drönare i svenska skyar och ryska stridsskepp i Östersjön. Vi behöver vara redo med militären!

I värnplikten kan man också lära sig väldigt mycket användbart som att överleva i vildmarken, samarbete, träffa nya människor och se hur du kan hjälpa ditt land. 



Många tycker att lumpen ska vara frivillig för att vi lever i ett fritt land. Och jag förstår hur de tänker, men lumpen borde vara obligatorisk för att få in mer människor i militären. 

Man behöver inte fortsätta jobba i militären efter att man har gjort lumpen. Många kanske inser att de faktiskt trivs i militären, men det hade de aldrig vetat om de inte blev dittvingade. Det kanske låter hemskt, men många tror att militären är ett hemskt ställe fyllt med stress. Men det är fyllt med samarbete och nya upplevelser som kanske till och med ger dig en ny syn på livet. Så med andra ord, lumpen borde bli obligatorisk så att vi kan leva i ett tryggt Sverige.