Gör jobbet och räkna inte bara på det

Börja inte med att ta bort ”folk på golvet” utan börja med administrationen och hur man kan få till en mer slimmad organisation, menar insändarskribenten.

Man måste nu på allvar börja titta på sina kärnuppgifter, menar insändarskribenten.

Man måste nu på allvar börja titta på sina kärnuppgifter, menar insändarskribenten.

Foto: Dennis Petersson

Insändare2024-02-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När nu Region Östergötland tvingas att med alla medel få en ekonomi i balans och därmed se över kostnaderna eftersom intäkterna inte räcker, så kan man bara hoppas på att man tänker efter före och inte lite lättvindigt enbart tar fram den berömda osthyveln. 

Man måste nu på allvar börja titta på sina kärnuppgifter och vara beredd på att, som man brukar säga, ”kill your darlings”. Lyd den nu hädangångne företagsledaren Hans Werthéns råd: ”Jag anser att en trappa ska städas uppifrån”. 

Börja inte med att ta bort ”folk på golvet” utan börja med administrationen och hur man kan få till en mer slimmad organisation. Om staberna blir mindre, så kommer arbetet ute i patientverksamheten att belastas med mindre administration och därmed lösgöra mer tid med patienterna. 

Det kontrollsamhälle vi byggt upp är så fullt av statistik att det kväver kreativitet och arbetsglädje. Snart sitter vi alla och analyserar statistik som pekar på att allt går åt skogen eftersom ingen hinner göra det som ska göras. 

Återigen kan man med fördel citera Werthén apropå alla nya fantastiska prognosverktyg som nu kräver mängder med indata och som allteftersom ser dagens ljus: ”Om framtiden vet man så lite att det räcker med huvudräkning”. Ska väl tas med en nypa salt, men säger en hel del om att vi kanske ska börja göra jobbet och inte bara räkna på det.