Gör annandag pingst till helgdag igen

Varför togs annandag pingst bort som helgdag? Fram till 1772 firades pingst rejält.

Föräldrar, barn, ungdomar och äldre behöver annandag pingst för att hämta kraft till vardagens alla bestyr, skriver insändarskribenten.

Föräldrar, barn, ungdomar och äldre behöver annandag pingst för att hämta kraft till vardagens alla bestyr, skriver insändarskribenten.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2021-04-27 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då var det inte bara pingst­afton, pingstdagen och annandag pingst, utan även tredje- och fjärdedag pingst firades.

2005 bestämdes att Sverige skulle fira nationaldagen som röd dag. För att inte förlora arbetsinkomster beslutades att en annan helgdag skulle strykas. Det stod mellan 1 maj och annandag pingst. Och 1 maj fick överleva.

 

2004 presenterade förre EU-kommissionären Anita Gradin sin utredning i nationaldagsfrågan. Hennes förslag gjorde nationaldagen till helgdag och tog bort annandag pingst. Sista gången annandag pingst var röd var 2004.

Det är dags att införa annandag pingst i almanackan igen och flytta på dessa försiktiga politiker i Sverige som inte känner till sitt lands historia och ursprung. 

Det kristna arvet har byggt upp vårt land Sverige. Det bästa är att både annandag pingst och nationaldagen ska vara helgdagar. Föräldrar, barn, ungdomar och äldre behöver annandag pingst för att hämta kraft till vardagens alla bestyr.

Många par gifter sig vid pingst, det har blivit en tradition i Sverige. Äktenskapet är ett heligt förbund instiftat av Gud. 

Vi firar pingst för att den helige Ande föll över den första församlingen i Jerusalem och han är lika verksam i dag över hela vår värld. Läs Apostlagärningarna kapitel 2 i Bibeln som är Guds ord. Vi behöver vända vårt land Sverige i rätt färdriktning igen.