Ge oss vår lagliga rätt till ett pass inom rimlig tid

När kommer jag och andra hederliga personer kunna få nya pass, frågar sig insändarskribenten.
När kommer jag och andra hederliga personer kunna få nya pass, frågar sig insändarskribenten.

Jag skall åka på ett möte i Tyskland 22 april och upptäcker då att mitt pass har gått ut och försökte boka tid hos polisen men första tiden i Östergötland är långt fram i höst!

Insändare 25 mars 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Problemet fanns över allt men man kunde snabbt få en tid via någon obskyr nättjänst men då betala ett antal hundralappar! Jag blir väldigt förvånad och kopplar samman detta med företeelser i korrumperade länder! Är detta Sverige, tänkte jag?

Polisens rättsavdelning sa att man börjat undersöka om passtidsförsäljningen var laglig. Inte som jag trodde – hur stoppar vi detta oskick! Man kom fram till att det var lagligt men att bemanningen skulle ökas och att orsaken till problemen låg i coronapandemin. 

Jag börjar nu förstå varför det inte finns några tider. Till varje mailadress och mobilnummer kan man hos polisen boka 8 tider, så med lite klurighet får man lukrativ men mycket tveksam business med polisgodkännande!

Jag kommer till ett poliskontor där man har en ledig tid just då men får inte ta emot mig eftersom jag inte bokat via nätet och det var ju det jag inte kunde!

Polisen skyller problemen på pandemin men man visste redan i höst att det var 2 miljoner pass som behövde förnyas så reaktionen är yrvaken. Men i Danmark med samma utmaning kan man få pass på fem dagar.

En myndighet har krav på sig mot oss medborgare. Förvaltningslagen säger att man är ”skyldig att skyndsamt hantera ärenden”. Att inte kunna få ett pass bryter också mot grundlagens rätt att fritt kunna lämna landet.

Men pandemin är boven och urskuldar väl polisens lagbrott? Polisen borde verkligen veta att man inte kan välja bort att inte följa lagar. Om jag skulle köra en transportbuss och blir fast för fortkörning så accepteras inte att jag var tvungen att köra så fort eftersom man ligger efter i leveranser på grund av pandemin! 

Polisen skriver nu äntligen att: ”det pågår ett intensivt arbete för att stärka upp organisationen och på teknisk väg minimera kryphål som gör att man kan utnyttja systemet”. Vi får verkligen hoppas att detta inte bara är ord utan att det leder till handling!

Min fråga till polisen: När kommer jag och andra hederliga personer kunna få nya pass? Kommer jag kunna åka till det internationella mötet i Tyskland eller skall jag meddela att det i Sverige inte är möjligt att få pass om man inte betalar pengar till obskyra personer!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa