Ge oss lösningar innan ni stänger skolorna

Hur ska en modern familj få livet att gå ihop när elever hamnar i olika skolor? För en modern familj är ingen kärnfamilj. Det kan vara ensamstående föräldrar eller en bonusfamilj, med många barn, menar insändarskribenten.

Insändare 18 mars 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Fyra skolor ska bort – det här vet vi om nedläggningarna" (16/3):

Elever ska slussas ut till de närmaste skolorna, men de närmaste skolorna har en maxgräns hur många elever de kan ta in. Elever kommer bli utsprida över hela Linköpings kommun, där det finns plats. Där ni bestämmer helt enkelt! Under presskonferensen förklarandes att pengar ska sparas in på skolskjuts. Bara de elever som är folkbokförda till närmaste ”skolskjutsskolan” får skolskjuts. Barn/ungdomar från Fredriksbergsskolan kommer vilja börja på Blästadsskolan eller Kvinnebyskolan och alla barn får inte plats på de skolorna. Elever slussas ut till andra skolor. Skolor som alla föräldrar måste köra till för att barnen inte har rätt till skolskjuts eftersom den skolan inte är närmaste skolan till hemmet. 

Om syskon slussas ut till olika skolor i Linköping, kommer föräldrar få köra runt på sina barn. Föräldrar kommer att få gå upp tidigare för att få iväg sina barn för att sedan komma i tid till sina arbeten. Barnen kommer få gå längre dagar på skolan/fritids och bli mera tröttna, även föräldrarna. Elever kommer att försöka vara hemma mera ifrån skolan eftersom de är tröttna eller kanske inte känner sig trygga i den nya miljön. För alla barn har inte lätt att få nya vänner eller klarar av nya förändringar. Det kommer bli mindre familjemys på grund av allt farande, vissa barn kommer även att förlora sina aktiviteter som de har på fritiden. Barnens livsstil kommer förändras vid nedläggningen av skolan, något som de själva inte har valt. 

Jag vill veta vilka lösningar ni kommer ge den moderna familjen? För en bonusfamilj med flera barn kan inte köra till fem olika ställen. En ensamstående mamma till tre barn kan inte köra till tre olika skolor. Föräldrar som inte äger bil måste ta bussen, det kanske inte passar med arbetstider och skoltider. Hur ska vi få ihop vardagen? Ge oss lösningar innan ni stänger igen våra skolor! 

En annan sak: I en modern familj kan det redan finnas oroligheter, föräldrar som är osams, missbruk och våld. Det är prat om att göra det så smidigt och bra för elevernas övergång till de nya skolorna, men ni vet inget om eleverna och deras situation. Besök skolorna, låt eleverna få ställa frågor till er som bestämmer. Jag vill att ni lyssnar på varje elevs röst, hur deras familjeförhållanden ser ut innan ni tar beslut som skadar elever som redan har det tufft i deras egna hem. Ni kan inte lova att elever kommer få en smidig överflyttning till andra skolor när ni inte känner barnen. För ni kanske tar bort deras enda trygga punkt i livet. 

"M"


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa