Ge inte tillstånd till odemokratiska demonstrationer

Det är svårt att motivera demokratiska demonstrationer med utgångspunkt i odemokratiska metoder. Det är allmänt känt att Paludan – koranbrännaren – skapar förvirring och krissituationer för att provocera.

Insändare2022-04-19 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är vidrigt att bränna Koranen med tanke på alla som värdesätter den som Guds ord liksom kristna inte skulle acceptera att Bibeln bränns offentligt. Jag läser gärna Bibeln och ofta – jag har också läst Koranen (på svenska) och ingenstans kan jag finna att det finns något som Paludan och hans gelikar behöver vara rädda för.

Att folk reagerar med upplopp är inte heller något som jag kan acceptera men det är ju det Paludan vill provocera fram. Att hetsa människor till att göra sådant som det aldrig skulle göra annars är en skymf mot mänskligheten och borde ses som hets mot folkgrupp. Det kan inte vara svårt för polisen att tolka lagen på det sättet, särskilt som man ändå måste ställa in efter upplopp med skadade poliser och brända bilar.

För några år sedan brände Gudrun Schyman i förakt för kapitalismen 100 000 kronor i riktiga sedlar (inte kopior). Det var riktigt provocerande, särskilt för fattiga som måste ha känt en förfärlig uppgivenhet inför detta totala svek. Det kostade i och för sig inte samhället (läs skattebetalarna) något. Inget hände, ingen reagerade med att stoppa henne men koranbränningen måste ha kostat många miljoner eftersom resultatet blev så våldsamt när många reagerade och ingrep.

Att inte veta vad beslutet får för konsekvenser är i sig märkligt och kan bara motiveras med att man tolkar lagen bokstavligt, men det är inte demokratiskt motiverat att ge tillstånd till något som man i förväg vet kommer att sluta i kaos och stor kostnader (som jag för övrigt anser att Paludan ska stå för och inte jag som skattebetalare).

Ge inte tillstånd till odemokratiska demonstrationer och skyll inte på att lagen säger att alla ska få torgföra sina åsikter till vilket pris som helst!