Ge fler möjlighet att kunna köpa en första lägenhet

Med mitt förslag sänks kravet på avbetalning av bolån till 0,5 procent per år. För en lägenhet med bolån på en miljon kronor blir 0,5 procent per år 5 000 kronor, menar insändarskribenten.
Med mitt förslag sänks kravet på avbetalning av bolån till 0,5 procent per år. För en lägenhet med bolån på en miljon kronor blir 0,5 procent per år 5 000 kronor, menar insändarskribenten.

Minska avbetalningskraven för förstagångsköpare av lägenheter som är under 50 kvadrat, föreslår insändarskribenten.

Insändare 11 oktober 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksbankens chef Stefan Ingves är kritisk till att lätta på kraven för avbetalningar på bolån. Det är nog klokt och jag håller med om att det finns risker och nackdelar med det. I ett läge med hög inflation när riksbanken höjer sina räntor för att kyla av ekonomin och minska inflationen skulle slopade avbetalningskrav på bolån ge motsatt effekt. Följden riskerar att bli ännu högre styrräntor.

Det jag däremot vill föreslå är en minskning av avbetalningskraven för förstagångsköpare av lägenheter som är små, till exempel lägenheter under 40 kvadrat, eller möjligen 50 kvadrat. (Man skulle också kunna tänka sig en pengagräns, eller en kombination med gränser både för bostadens pris och bostadens yta. Men en gräns för bostadsyta är nog mer rättvis när bostadspriser skiljer sig åt så mycket mellan storstad och småstad.)

Detta skulle ge fler en möjlighet att kunna köpa en första lägenhet. Med mitt förslag sänks kravet på avbetalning av bolån till 0,5 procent per år. För en lägenhet med bolån på en miljon kronor blir 0,5 procent per år 5 000 kronor. Det blir ju en summa som är enklare att hantera för unga som har svårt att få köpa och betala av varje månad på ränta och bolån. För en lägenhet med bolån på två miljoner blir det avbetalningar på 10 000 kronor per år i stället. Fortfarande en relativt låg summa per år.

Detta tillsammans med statliga bolån på de sista 15 procenten för förstagångsköpare som vill in på bostadsmarknaden och köpa en första, liten lägenhet, skulle göra att marknaden för att köpa lägenheter blev mer tillgänglig för fler. 

Jag skulle även gärna vilja att staten klev in som en slags borgenär för unga med sämre ekonomi som till exempel jobbar deltid. I nuläget är det ju så orättvist att det är föräldrar som ofta går in som borgenärer. Alla har inte föräldrar med ekonomiska resurser att vara borgenärer åt sina barn, så eget boende man äger själv blir tyvärr en klassfråga och beror på vad man har för föräldrar. Det är riktigt illa.

Självklart ska det även byggas tillräckligt med hyresrätter åt alla, som trots förslagen jag presenterar här ovanför, ändå inte har möjlighet att köpa en egen lägenhet. Det får inte råda någon som helst tvekan om det.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa