Ge byalagen bidrag för hjärtstartare – rädda liv

Varje år drabbas cirka 6 000 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus. 70 procent sker i hemmet.

Det vore önskvärt att Linköpings kommun och då kanske i samverkan med Region Östergötland ger ekonomiskt stöd till de byalag och föreningar som har önskemål om att skaffa en hjärtstartare, menar insändarskribenterna.

Det vore önskvärt att Linköpings kommun och då kanske i samverkan med Region Östergötland ger ekonomiskt stöd till de byalag och föreningar som har önskemål om att skaffa en hjärtstartare, menar insändarskribenterna.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Insändare2022-05-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studier påtalar vikten av tidiga livräddande insatser vid hjärtstopp utanför sjukhus. Tidig hjärt-lungräddning (HLR) inom 3–5 minuter anses mer än fördubbla chansen för överlevnad vid ett hjärtstopp utanför sjukhus. Med hjärtstartare på plats inom 3–5 minuter har så hög överlevnad som 50–70 procent påvisats. 
I Linköpings kommun var 2020 mediantiden från larm till att ambulansen anländer 12 minuter. På Linköpings landsbygd är tiden längre. Region Östergötlands målsättning är att ambulans ska vara på plats inom 10 minuter i 75 procent av fallen, inom 15 minuter i 85 procent av fallen samt inom 20 minuter i 95 procent av fallen.

En hjärtstartare kan användas av vem som helst, till vem som helst med misstänkt hjärtstopp. En hjärtstartare är enkel att använda, självinstruerande och kan aldrig orsaka skada om användaren följer råden. Utbildning i HLR och användning av hjärtstartare rekommenderas, det ger ökad kunskap och trygghet i en nödsituation.

För landsbygdens del bygger snabba insatser på att utbilda frivilliga boende i HLR och att dessa också anmäler sig som sms-livräddare. Vid ett hjärtstopp larmar SOS Alarm 112 ambulans, räddningstjänst och de sms-livräddare som finns inom en viss radie från den som drabbats. Sms-livräddarna får larmet på sin mobil via en app och en karta som visar vägen till närmaste hjärtstartare och till den som drabbats. Inom ett antal minuter kan flera sms-livräddare vara på plats och påbörja HLR innan ambulans, räddningstjänst eller polis anländer.
Det vore önskvärt att Linköpings kommun och då kanske i samverkan med Region Östergötland ger ekonomiskt stöd till de byalag och föreningar som har önskemål om att skaffa en hjärtstartare.
Svenska HLR-rådet (hlr.nu) har som övergripande mål att defibrillering av hjärtstopp utanför sjukhus ska ske inom 5 minuter. För "hjärtsäkra zoner" är kraven högre. Svenska HLR-rådets krav är en bra vägledning för hur kommunen kan ställa krav på de byalag och föreningar som ska få bidrag.
Det krav som vi på landsbygden ställer är att kommunen och regionen inte bollar frågan vidare till varandra som sker i alltför många fall. Samverka själva och ta ansvar för att lösa de frågor som ställs från medborgarna.