Ge barnen en vit och lugn jul

Alla barn är värda en jul utan bråk och ångest, menar insändarskribenten.

Alla barn är värda en jul utan bråk och ångest, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-12-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mat som lagas, klappar som köps, ledigt från jobb och skola, doftande julbak – men tyvärr också fylla, bråk och ångest. 

Alla barn har inte lyckan att få ha en fröjdefull jul och ett gott nytt år. En eller kanske båda föräldrarna prioriterar alkoholen framför barnens väl. Den vita jul alla önskar sig är inte samma vita jul som dessa barn önskar sig. 

Jag förespråkar absolut inte att föräldrar är tvungna att avstå alkohol. De allra flesta har alkoholvett och håller det inom gränsen, långt borta från fylla och bråk. Men så finns de som ger barnen julångest på riktigt. De kanske inte ens får fira jul annat än sittande i sitt rum med rädsla om vad som ska komma härnäst. 

Så, om du inte tänker på dina barn som tvingas leva med alkoholen vid sin sida året om, låt de åtminstone få känna av julens glädje. Fråga någon släkt eller vän om ditt/dina barn får vara hos dem. Känner du dig förnedrad, kränkt eller kanske orättvis utpekad? Jag lovar, varje barn som tvingas uppleva detta gång efter annan har ångest inom sig som just du har skapat. 

Kan du inte välja bort alkoholen framför dina barns väl så har du stora problem. Sök hjälp, det är du värd, men framför allt barnen.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om