Ge Åtvidaberg en fritidsbank

Sommaren är här och med den det efterlängtade sommarlovet och semestertiderna. Begränsad ekonomi och utanförskap leder dock till att alla inte har möjlighet att spendera sin ledighet på ett meningsfullt sätt. Den här sommaren, som ska passera på ett smittsäkert sätt, blir det tydligare än någonsin att Åtvidaberg behöver en fritidsbank!

Familjer som skulle vilja fiska om sommarkvällarna men saknar fiskespön skulle kunna ge sig ut och fiska med hjälp av en fritidsbank, skriver Linda Ivarsson (MP).

Familjer som skulle vilja fiska om sommarkvällarna men saknar fiskespön skulle kunna ge sig ut och fiska med hjälp av en fritidsbank, skriver Linda Ivarsson (MP).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-07-05 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fritidsbanker kan organiseras olika, gemensamt är dock att de har positiva sociala effekter i närsamhället. En fritidsbank kan bidra till ökad social inkludering, främja folkhälsan och bidra till minskad klimatpåverkan. Den fungerar ungefär som ett bibliotek där man istället för att låna böcker lånar sport- och fritidsutrustning som inlines, flytvästar och skridskor. Alla ska kunna låna och det ska alltid vara gratis. I Åtvidaberg skulle hundratals ungdomar och familjer få tillgång till en rikare, mer aktiv sommar via en fritidsbank. Barn till föräldrar som inte har råd med golfutrustning skulle kunna prova på att spela golf. Familjer som skulle vilja fiska om sommarkvällarna men saknar fiskespön skulle kunna ge sig ut och fiska. Den som vill ut och campa kan låna tält och campingutrustning och ge sig ut i skog och mark.


Förutom de uppenbara fördelarna, att Åtvidabergs befolkning skulle få en förbättrad livskvalité, skulle en fritidsbank även bidra till minskad miljöpåverkad, resurseffektivitet och ökad social samhörighet. Fritidsbanker är nämligen en delningstjänst som tar emot utrustning, exempelvis urvuxna skridskor eller skidor som har blivit för korta, för att dela dessa med många. Forskning visar att delningskultur både bidrar till just minskad klimatpåverkan och resurseffektivitet, då utrustningen kommer till större nytta än om den ligger på en hylla större delen av tiden, men också till ökad mellanmänsklig tillit och mer social samhörighet. Genom delning skapas ett sammanhang där vi människor har ett gemensamt ansvar samtidigt som vi alla både kan bidra till och få glädje av något gemensamt. Alla kan bidra, alla får något tillbaka!


Idéen om en eventuell fritidsbank i Åtvidaberg har diskuterats. Det är dock tydligt att den inte är högt prioriterad. I nuläget finns varken personal för administration, lokal eller budget. Miljöpartiet i Åtvidaberg anser att planerna för att inrätta en fritidsbank bör prioriteras betydligt högre! På så sätt skulle vår kommun främja folkhälsa, inkludering och hållbarhet samtidigt som våra medborgare får tillgång till en aktiv fritid, bättre hälsa och ökad social samhörighet till nästa sommar.