Alla kan se röken från avfallsanläggningen på Gärstad. Hur många vet vad som stoppas i ugnarna? De flesta vet att vi förbränner de egna källsorterade soporna från kommunen. Några vet också att det kommer sopor från ett stort antal andra kommuner i landet.
Det finns dock något många vet men få vill tala om. Vi tar emot långväga sopor i en enorm omfattning från norra Europa. Sopor som ger oss stora inkomster men som skapar utsläpp av CO2 här och även under transporten hit. Det största klimatavtrycket i länet och bland de större i Sverige. 100 000-tals ton CO2. Hur många vet att det kommer pråmar över Östersjön, från England, med osorterat avfall för omlastning i Norrköpings hamn. Stora mängder lastbilar från Oslo. För att nämna några. De CO2-dumpar hos oss och går fria från utsläpp hemma. Vi tackar för pengarna rullar in. Det går bra nu, som Petter sjunger!
Så bra att vi kan ta energin och värma gator. Detta i stället för hus eller ge ånga till turbiner som ger el. Finns det då inga miljövinster? Jo, menar kommunens miljöchef. Deponi i hemlandet skapar metangas, vilket ger ännu värre påverkan på miljön.
Kan då inte dessa länder lära sig att sortera avfall och förbränna med bra rening? Är det så unikt för Linköping? Nej, det är inte unikt men det kostar stora investeringar och då blir det ju ingen klöver in för stadshuset. Tystnad i båda ändar. Att miljön tar stryk via enorma utsläpp då pråmar dras av fartyg som eldar tjära och spyr ut partiklar tigs det om. En bild av Nordens Nigeria träder fram bland rökmolnen. De som har råd köper sig fria.
Framtiden då? Se till att ta bra betalt för att lära städer att bygga egna Gärstad. Verka för att soporna kommer med tåg på spår ända fram till Gärstad. Till sist ska vi sluta värma gatorna. Folk får skaffa broddar på skor och cykeldäck.
"Bakom rökridåer"
Svar från Tekniska verken:
Vi på Tekniska verken är övertygade om att det är både resurseffektivt och bra för klimatet att vi tar hand om avfall från både Linköpingsborna, från andra kommuner och från utlandet. Linköping tar sitt ansvar för att hjälpa de som inte har lika bra förutsättningar att hantera sitt avfall. Från vår sida pratar vi gärna och ofta om detta. För oss är energiåtervinning en hållbar affär som ger upphov till globalt minskade växthusgaser.
Den fantastiska infrastruktur som vi har byggt upp i form av våra fjärrvärmenät, gör att Tekniska verken i Linköping är bland de bäst lämpade aktörerna i Europa för att energiåtervinna (elda) avfall. I våra kraftvärmeverk tar vi till vara på i princip all energi i avfallet. Vi producerar el och fjärrvärme dygnet runt, även kalla och mörka decembernätter.
Allt avfall som kommer till oss för energiåtervinning ska vara sorterat. Men en av de största utmaningarna som vårt samhälle står inför är hur vi ska minska plastens klimat- och miljöbelastning. Det bästa för klimatet och miljön vore att omhänderta allt plastavfall högre upp i avfallstrappan. Den viktigaste åtgärden är att minska konsumtionen, därefter kommer återbruk och materialåtervinning. Från vår sida arbetar vi aktivt med att minska mängden plastavfall som energiåtervinns och vi undersöker nya tekniska möjligheter för att minimera de lokala växthusgasutsläppen.
Onödiga transporter ska såklart undvikas. Utländskt avfall till Gärstad går generellt med fartyg och lastbilar som varit i exempelvis Storbritannien eller Norge med exporterat gods, och som annars skulle gå tomma tillbaka.
Vi är stolta över vår verksamhet som bidrar till att vi kan leva och verka i en resurseffektiv region. Vi bjuder bland annat regelbundet in till Öppet hus på Gärstadverken och vi tar varje år emot många studiebesök, både nationella och internationella. Vi sprider kunskap och vi inspirerar andra att se avfall som en resurs.
Charlotte Billgren, hållbarhetschef Tekniska verken i Linköping