Gäller samma lagar även för exploatörer?

Det heter ju att alla är lika inför lagen. Då kan man undra om samma lagar och förordningar även gäller för kommuner och exploatörer, frågar sig insändarskribenten.

Insändare2022-03-04 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "40 företag med i Mjölbys mat-Lalandia" (17/2): 

Angående alla kommuners och exploatörers tillgripande och utnyttjande av åker- och skogsmark i eget vinstsyfte, för byggande av hus, vägar, idrottsanläggningar, vindkraft, solcellsparker med mera – utan en tanke på allt levande som mister sin livsmiljö. Inte konstigt att många djur- och fågelarter minskar i antal eller till och med dör ut. Ingen kan leva enbart på luft. 

Som lantbrukare och skogsägare har vi en massa olika lagar att förhålla oss till då vi samarbetar med naturen för att kunna producera mat och virke. Nu tillkommer dessutom en nyordning i skogsbruket, Artskyddsförordningen. Vilket innebär att hänsyn ska tas till varje enskild vild fågel, eftersom alla fåglar är fridlysta oavsett hur vanliga de än är.

Paragraf 4 i Artskyddsförordningen säger att fridlysta djur och alla vilda fåglar inte får störas och att det också är förbjudet att skada eller förstöra deras fortplantningsområden eller viloplatser. Artskyddsförordningen består av svenska fridlysningsregler och EU:s direktiv för fågelskydd samt livsmiljö. Det gör att alla vilda fåglar får samma skydd som övriga fridlysta djur och växter. (Tänk om även vi lantbrukare och skogsägare vore lika väl sedda och skyddade). Det heter ju att inför lagen är alla lika! Så då kan man undra om samma lagar och förordningar även gäller för kommuner och exploatörer?