Funktionshindrad och rättslös

Insändare2022-07-24 21:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar som ställföreträdare (god man/förvaltare) här i Östergötland. Jag företräder bland annat en del personer med IF-diagnoser (intellektuell funktionsnedsättning). Dessa personer är väldigt utsatta i samhället eftersom de inte förstår vad som händer runt dem. Det är också ganska vanligt att personerna inte kan ta ställning till vad som är bra och vad som är helt förkastligt för dem.

För en tid sedan kom en av mina huvudmän tillbaka till sitt LSS-boende efter ett besök hemma hos en nära anhörig. Personen som vi kan kalla Lassemaja, berättade då saker som hen aldrig hade berättat tidigare. Lassemaja ritade också teckningar som hen aldrig ritat tidigare. Personalen på boendet kunde dessutom notera avvikelser beträffande Lassemajas underkläder.

Sammantaget är allt detta indikationer på att Lassemaja hade utsatts för någon form av sexuellt övergrepp i samband med besöket hos den anhörige. LSS-boendet gjorde polisanmälan om våldtäkt/grov våldtäkt. Jag själv ansökte om kontaktförbud.

Nu har åklagaren beslutat att inte bevilja kontaktförbud och att inte inleda någon förundersökning om brott. Skälet – det går inte att förhöra Lassemaja.

Rättsväsendet är således inte anpassat för att utreda brott som kan antas ha begåtts mot de svagaste i samhället, därför att de inte kan medverka i utredningen.