Frivillighet skapar mer motiverade soldater

Jag anser att Sverige ska ha ett modernt försvar som baseras på frivillighet.

I slutändan handlar det om att vi nu återinför ett föråldrat och orättvist system för att rekrytera soldater, menar skribenten.

I slutändan handlar det om att vi nu återinför ett föråldrat och orättvist system för att rekrytera soldater, menar skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-11-27 05:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Nya befäl med en modern utbildning" (16/11):

Försvarsmakten måste bli mer attraktivt som alternativ för unga. Försvarsmakten har ett ansvar att få fler att rycka in, menar jag. Varför ska jag ta på mig uniform och stå i givakt när jag kan plugga? Varför ska jag ägna min tid åt krig, att bädda min säng perfekt och tvingas åla i lera när jag kan jobba med det jag vill? 

Dessa frågor tycker inte jag att Försvarsmakten har svarar tillfredsställande på. Utan känns mer som en auktoritär institution, som skapar ovilja att rycka in och gör människor nervösa och rädda för det som sker i kronans kläder, tycker flera jag har pratat med. Jag håller med, så var det under min lumpartid. Har vi fel? Lever jag i det förgångna? 

I slutändan handlar det om att vi nu återinför ett föråldrat och orättvist system för att rekrytera soldater, för att lösa en kris inom försvaret som är orsakad inte av det svåra omvärldsläget, utan av kortsiktiga politiska beslut och en oförmåga att prioritera statens resurser. Regeringen borde inte låta Sveriges unga betala för de misstagen, menar två centerpartister i Dagens Samhälle 2017. Jag instämmer. 

Att göra lumpen är populärt. Av de 99 000 som årets mönstringsunderlag skickades ut till, svarade mer än 96 procent. Det är nytt rekord (Norra Halland 2020). Det verkar uppenbarligen finnas ett intresse att göra lumpen. Frivillighet skapar mer motiverade soldater, anser jag.