Pedagogen: Vad är det för makt kommunen utövar?

Likaså är det diskriminerande mot oss arbetstagare som inte är småbarnsföräldrar eller inte har några barn. För när personalen är föräldraledig så får man boka vikarie, skriver en fritidspedagog i Linköping.

Hur har man ens kommit på dessa direktiv? Vi är alla olika individer med olika behov, menar insändarskribenten.

Hur har man ens kommit på dessa direktiv? Vi är alla olika individer med olika behov, menar insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-10-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare. Hur tänker de bli det när de hela tiden erbjuder sina arbetstagare orimliga arbetsförhållanden?

Det senaste är direktiven om när vi arbetstagare tillåts vara frånvarande och ha möjlighet att bli ersatta med vikarie. Bemanningsgruppen får i uppdrag att boka vikarier utifrån följande frånvaroorsaker:

* Sjuk.

* VAB (vård av barn).

* EA-dagar (enskild angelägenhet, exempelvis begravning av nära anhörig).

* Närståendevård.

* Fackligt uppdrag.

* Föräldraledighet (kortare perioder/dagar).

* Vakant tjänst.

* Annat uppdrag i tjänsten.

* Semester (juni–augusti).

* SÄVA (Särskild visstidsanställning ska endast användas när ingen ordinarie personal ersätts i verksamheten).

Hur har man ens kommit på dessa direktiv? Vi är alla olika individer med olika behov. Några kanske mår bra av att någon gång ibland få vara ledig en dag mitt i veckan. Några kanske inte vill vara långlediga på sommaren eller lediga på skolloven när vi äntligen har möjlighet att få jobba med det vi är utbildade till – fritids hela dagen. 

Utifrån detta: Hur tänker kommunen att de erbjuder en attraktiv arbetsmiljö för oss som jobbar inom skola/fritids och har en semestertjänst? Att vi är lediga någon gång ibland, mitt i terminen, leder inte till att eleverna får sämre måluppfyllelse. 

Självklart bestämmer rektor om det passar för verksamheten att vi är lediga när vi har önskemål om det, flera kan inte kan vara lediga samtidigt. Men utifrån direktiven ovan skulle det betyda att våra kollegor får klara sig själva, för någon vikarie får vi inte boka. Alltså sämre arbetsmiljö även för kollegorna.

Likaså är det diskriminerande mot oss arbetstagare som inte är småbarnsföräldrar eller inte har några barn. För när personalen är föräldraledig så får man boka vikarie?

Vad är det för makt kommunen utövar mot oss arbetstagare?

Skyll inte på att vikarierna inte räcker till, för vikarier finns det inte ens när skolorna försöker boka dessa enligt de nya direktiven.
Så oavsett frånvaroorsak, underlätta för skolorna att få boka vikarier när behovet finns och sluta upp med överförmynderiet om ni vill ha kvar er personal i kommunen! 

"Besviken på Linköpings kommun"

Svar från Linköpings kommun:

Linköpings kommun har som mål att vara en attraktiv arbetsgivare och vi strävar efter att skapa en arbetsmiljö som respekterar både våra medarbetares behov och de krav som verksamheten ställer. Vi förstår att de nya direktiven kring vikariehantering har väckt frågor.

Syftet med direktiven är att använda våra resurser på bästa möjliga sätt. Att säkerställa att vikarier finns tillgängliga är en stor utmaning som vi arbetar aktivt med att lösa. Det är viktigt att betona att det är chefen, i detta fall rektorn, som tar beslut om ledighet utifrån verksamhetens behov, med hänsyn till både personalens önskemål och elevernas bästa. Vi har en kontinuerlig dialog med alla våra chefer och följer upp statistiken kring beställningar och bokningar av vikarier för att kunna hantera detta på ett så effektivt sätt som möjligt.

Vi förstår att det kan upplevas orättvist när olika typer av frånvaro ger olika möjligheter till vikarie, men detta är en del av att anpassa bemanningen efter behovet. Alla medarbetare har rätt till fyra sammanhängande veckors semester under sommaren och då finns möjlighet att boka vikarier. Vi vill understryka att vi värderar arbetet som bedrivs på fritidshemmen. Utbildad och erfaren personal är nyckeln till en bra verksamhet. Vårt mål är att respektera personalens arbetsvillkor, samtidigt som vi ser till att eleverna får den kvalitativa utbildning de har rätt till.

Christel Horsak, avdelningschef grundskola