Framtidens teater växer fram

En kommande renovering av Sagateatern kan inspirera också konstnärligt, resonerar Dan Berg.

En kommande renovering av Sagateatern kan inspirera också konstnärligt, resonerar Dan Berg.

Foto: Daniel Erlandsson

Insändare2019-04-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var på Sagateatern och såg Strindbergs naturalistiska drama ”Fröken Julie”. Iscensättningen var gjord av ”Kulturaktörerna” som hade format pjäsen till en musikal. Inom kort kommer Sagateaterns foajé att restaureras så att den återfår den karaktär som den hade 1939. På den tiden var denna lokal en biograf men sedan 1996 har den varit en plats för scenkonst.

Uppsättningen av ”Fröken Julie” var ett blandverk med tal, sång och vissa danssteg samt två musiker som hela tiden syntes på scenen. Detta är en form som ger utrymme för fler stämningsskapande element än den traditionella talteatern. Denna form förekommer ofta i studentspex och andra liknande spektakel men förvånansvärt sällan inom seriös teater.

När det gäller gamla klassiker som exempelvis ”Fröken Julie” är det ganska vanligt att det experimenteras med rollkaraktärerna. Det är emellertid ytterst sällsynt att iscensättningen ges i någon annan än den traditionella formen vilket är märkligt med tanke på de möjligheter som den moderna tekniken ger denna tids scenkonst.

Kulturaktörernas iscensättning av ”Fröken Julie” är inte på något sätt hänsynslös mot Strindbergs verk. Den är nog snarare ett steg i rätt riktning mot en alltmer varierad teaterform i vilken sång, dans och musik får ett allt större utrymme. Det talade ordet borde också kunna öppna för lyriska deklamationer. Kulturaktörerna öppnar tveklöst dörren till framtidens teater på glänt.

I framtiden kommer Linköpingspubliken att kunna gå in i Sagateaterns foajé och mötas av en interiör som har karaktären av en biograf från 1939. Det är kultur- och fritidsnämnden som tillsammans med Westman-Werneska fonden ligger bakom denna renovering av Sagateatern.

Det märkliga är dock att renoveringen kan ge inspiration till och öppna för ytterligare ett konstnärligt uttrycksmedel. Det är naturligtvis filmen som åsyftas.

I framtiden kanske Sagateaterns besökare kommer att få se klassiska verk som iscensätts med hjälp av tal, sång, dans, musik och film. Det kommer förhoppningsvis att bli många, estetiska, seriösa och konstnärliga upplevelser för publiken.

När jag i framtiden lämnar Sagateatern efter en föreställning är det kanske ett multikonstverk jag bevistat. Det är nämligen så jag tror att framtidens teater kommer att benämnas.

Dan Berg