Framgångsrik kriminalpolitik börjar med barnen

Många unga löper stor risk att hamna i utanförskap, vilket ökar deras utsatthet för att bli rekryterade i brottslighet, skriver insändarskribenten.
Många unga löper stor risk att hamna i utanförskap, vilket ökar deras utsatthet för att bli rekryterade i brottslighet, skriver insändarskribenten.

Är det de barn som samhället svek för 20 år sedan, som är kärnan i dagens kriminella gäng?

Insändare 27 februari 2021 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polisen har lyckats riva maskor i kriminella nätverk i Stockholmsområdet. Efter ha tagit i med hårdhandskarna mot åtta etablerade kriminella gäng, sitter nu ett hundratal gängmedlemmar häktade och bland dem flera av gängens ledare.

Polisen har lyckats hacka sig in i krypteringssystemet Encrochat. De kriminella gängens interna kommunikation har avslöjats och används nu som bevismaterial vid rättegångar. 

 

Rikspolischefen Anders Thornberg påtalar vid Folk och Försvars rikskonferens vikten av att samhället minskar nyrekryteringen till kriminella gäng. 

Än så länge är det fler som rekryteras till gängen än som rättssystemet sätter inom lås och bom. 

 

I alltför många områden i Sverige löper barn och unga stor risk att hamna i utanförskap, vilket ökar deras utsatthet för att bli rekryterade i brottslighet. 

Är det de barn som samhället svek för 20 år sedan, som är kärnan i dagens kriminella gäng? Visst måste all framgångsrik kriminalpolitik börja med barnen?

Ämnen du kan följa