Fotbollen på Lingvallen bör prioriteras

Är uppflyttningen möjlig med en så usel spelplan? Oklart, skriver en fotbollsspelare med Lingvallen som hemmaplan.

Att gräset runt målområdet är utslitet är inga konstigheter, men när stora delar av planen är på detta vis och höjdskillnaderna är påtagliga så blir det väldigt svårspelad fotboll, menar insändarskribenten.

Att gräset runt målområdet är utslitet är inga konstigheter, men när stora delar av planen är på detta vis och höjdskillnaderna är påtagliga så blir det väldigt svårspelad fotboll, menar insändarskribenten.

Foto: Läsarbild

Insändare2022-06-14 17:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är 21 år gammal och fotbollsspelare för division 5 Västras framgångsrikaste lag. Vi har vunnit 9 matcher av 10! Vi brukar likna vår resa med ett segertåg och självklart, slutstation är på den högsta av de tre pallarna! Vi har dock ett problem – ett hinder på segertågets resa – Lingvallen. Vår så kallade hemmaplan.

Jag har sedan barnsben sprungit och jagat boll på denna plan. I vått och torrt. Lingvallen har alltid varit mitt och mina jämnåriga brorsors andra hem. Tyvärr inte ett välskött sådant. Gräset har sett någorlunda bra ut somliga sensomrar men allt som oftast – helt värdelöst. ”Det känns som att man springer på en åker”, uttryckte en av mina medspelare. Och ja – det stämmer. Att gräset runt målområdet är utslitet är inga konstigheter, men när stora delar av planen är på detta vis och höjdskillnaderna är påtagliga så blir det väldigt svårspelad fotboll.

Att ett division 5-fotbollslag har en väldigt ovårdad gräsmatta går väl an, men med hänsyn till att det handlar om stadens mest centrala klubb – som dessutom bedriver en av kommunens största ungdomsverksamheter, låter det genast sämre. Vi vill se en förändring!

Det är många som undrar vad kommunen grundar sin ovilja och oengagemang till en rejäl upprustning av Lingvallen. Ur mitt perspektiv bör det inte vara en fråga om, utan när upprustningen ska ske.

För det första är Lingvallen på grund av sin lokalisering en naturlig plats för allmänheten att njuta av sportande. När jag cyklar förbi planen är det ofta barnfamiljer och skolklasser där för att friidrotta, kasta frisbee eller kicka boll. Att Lingvallen utnyttjas av allmänheten och bidrar till en sund hälsa och ett berikat fritidsliv är roligt – så en upprustning skulle inte bara gagna fotbollsföreningen, den skulle gagna oss alla!

Att Lingvallen behöver upprustas är ingen nyhet för de som satt sin fot på området. Tyvärr har det inte skett några större förändringar på länge. Och detta börjar oroa oss fotbollsspelare. Gräsmattan håller inte division 4-klass. Laget har satt sikte på första plats i tabellen och detta skulle innebära en uppflyttning. Är uppflyttningen möjlig med en så usel spelplan? Oklart. Det kommer hur som helst vara många missnöjda fotbollsspelare och högljudda suckar när gräsmattan för 75:e gången på en match ställer till det. 

För det tredje så driver den ideella föreningen ett stort arbete för integrationen i Linköping. Då Lingvallen är lokaliserad så centralt men ändå så pass nära förorterna Skäggetorp och Ryd har vi förmånen att ha medlemmar vars påbrå kan härledas från hela världen. Fotbollen är ett perfekt sätt för ungdomar att lära känna varandra, förstå kulturer och gro en respekt sinsemellan. Fotbollen på Lingvallen bör därför prioriteras högt ur ett integrationsperspektiv. Satsa på Lingvallen – ett kulturombyte och i längden en befolkning med ökad respekt och gemenskap sinsemellan!