Förvuxna träd förstör Gammalkils kyrkogård

Vi har erfarit att lokalt kyrkogårdsansvariga är medvetna om problemen. Men att åtgärdsförslag har fått nej från länsstyrelsen med motiveringen att träden är ett kulturarv som skall bevaras, skriver gravrättsinnehavare i Gammalkil.

Det som sker nu, och har ägt rum sedan lång tid tillbaka, är inte vård av träden. Dess rätta benämning är vanvård och det påverkar hela kyrkogården negativt, menar insändarskribenterna.

Det som sker nu, och har ägt rum sedan lång tid tillbaka, är inte vård av träden. Dess rätta benämning är vanvård och det påverkar hela kyrkogården negativt, menar insändarskribenterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-08-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Gammakils kyrkogård råder ett dystert mörker, varken sol eller måne når in på grund av förvuxna och täta stora träd. 

Kyrkogårdens gravar genomsyras av de stora trädens rötter, varaktig plantering på gravar är bortkastad möda, gravstenar har välts av grova rötter. Även renoverade gravstenar täcks snabbt av alger och mossa på grund av brist på solljus.

Allvarligast är säkerhetsfrågan. Vi har efter höststormar vid flera tillfällen sett nedfallna grenar tillräckligt stora för att under olyckliga omständigheter döda en människa. Kyrkogårdspersonal vittnar om samma sak.

Vi har erfarit att lokalt kyrkogårdsansvariga är medvetna om problemen. Men att åtgärdsförslag har fått nej från länsstyrelsen med motiveringen att träden är ett kulturarv som skall bevaras.

Vår morfar berättade att när han var barn på 1850-talet så syntes den vita kyrkan, på sin kulle, långt ut över bygden. I dag ser vi en träddunge som gömmer en kyrka. Vad är det som skall bevaras? Det som morfar såg eller träddungen med förvuxna träd som döljer kyrkan.

Om ingenting görs åt träden nu så kommer det, inom en inte allt för avlägsen framtid, att av säkerhetsskäl bli nödvändigt med kalhuggning. Det vill vi slippa uppleva. Träd är förvisso en viktig tillgång, men de måste harmonisera med sin omgivning.

Vårt förslag är att ta bort vartannat träd, beskära de kvarvarande kraftigt och ersätta de borttagna med nyplanterade. När dessa vuxit till sig, tag bort de beskurna träden.

Det som sker nu, och har ägt rum sedan lång tid tillbaka, är inte vård av träden. Dess rätta benämning är vanvård och det påverkar hela kyrkogården negativt.

Vi vill tro att kyrkogården inte bara är en begravningsplats, utan en plats där vi på ett värdigt sätt kan sörja våra bortgångna anhöriga. Gammalkils kyrkogård känns för närvarande inte som en sådan plats.

Vi hoppas och tror att det på länsstyrelsen skall finnas förståelse för våra synpunkter, vilka är väl förankrade hos alla gravrättsinnehavare som vi har nått.

Vi hoppas att länsstyrelsen tillsammans med kyrkogårdsförvaltningen upprättar en skötselplan som beaktar våra synpunkter.

Fotnot. Länsstyrelsen kommer att svara vid ett senare tillfälle.