FörtÀta inte Duvkullen med 160 lÀgenheter

Förslaget innebÀr cirka 160 nya hyreslÀgenheter och 270 nya P-platser (de flesta ovan jord) i omrÄdet mellan höghusen och Skogsgatan, skriver en boende i Duvkullen.

Willhems förslag innebĂ€r cirka 160 nya hyreslĂ€genheter, 270 nya P-platser (de flesta ovan jord) och 400–500 nya boende i omrĂ„det mellan höghusen och Skogsgatan, skriver en boende i Duvkullen.

Willhems förslag innebĂ€r cirka 160 nya hyreslĂ€genheter, 270 nya P-platser (de flesta ovan jord) och 400–500 nya boende i omrĂ„det mellan höghusen och Skogsgatan, skriver en boende i Duvkullen.

Foto: Illustration: M5 arkitektur

InsÀndare2021-11-11 10:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Duvkullen Àr ett villaomrÄde med tre höghus, ett mindre hus med gym och pizzeria, samt en skola (Hagby). NÀr det byggdes pÄ 1960- och 70-talen var tanken att hitta ett lagom avstÄnd mellan villorna och höghusen. DÀrav de öppna ytor som finns mellan höghusen och villorna i form av grönomrÄden (grÀsmattor och odlingslotter) och P-platser.

Nu vill bostadsföretaget Willhem Ă€ndra pĂ„ detta. För ett Ă„r sedan lĂ€mnade man in ett förslag till kommunen, som fĂ„tt ett preliminĂ€rt ja. Det innebĂ€r cirka 160 nya hyreslĂ€genheter, 270 nya P-platser (de flesta ovan jord) och 400–500 nya boende i omrĂ„det mellan höghusen och Skogsgatan. Hela omrĂ„det kommer att Ă€ndra karaktĂ€r och Willhems enda syfte Ă€r att tjĂ€na mer pengar, utan att reflektera över konsekvenserna det fĂ„r för hela omrĂ„det.

Jag har delat ut Willhems förslag till de cirka 50 villaĂ€gare som nĂ€rmast berörs av förĂ€ndringen. Jag bor sjĂ€lv i omrĂ„det och kommer att bli en av de drabbade. Förslaget gĂ„r ut pĂ„ att framför 2 av de 3 höghusen bygga flera 5–7-vĂ„ngningshus, som frĂ€mst i norra delen kommer att ligga bara nĂ„gra meter frĂ„n vĂ„ra villatomter och givetvis i söderlĂ€ge, vilket kommer att skymma vĂ„r utsikt, öka insynen till vĂ„ra tomter, öka skuggningen och troligen ocksĂ„ minska vĂ€rdet pĂ„ vĂ„ra fastigheter. För de boende i höghusen kommer de tilltĂ€nkta nybyggena ocksĂ„ att öka insynen, pĂ„verka utsikt och soltid. 

Trafiken in och ut ur omrÄdet kommer givetvis att öka med fler boende. Det mesta av trafiken gÄr till och frÄn Brokindsleden och över den nya cykellÀnk mellan Hjulsbro och centrum, som just nu hÄller pÄ att fÀrdigstÀllas och som gÄr igenom omrÄdet. Redan nu Àr parkeringssituationen anstrÀngd lÀngs Skogsgatan framför höghusen och de villor som ligger utefter denna. Gatan Àr inte dimensionerad för parkering eller Ànnu mer sÄdan och ökad trafik. Redan nu har flera incidenter intrÀffat och en förtÀtning av omrÄdet kommer att försÀmra situationen ytterligare.

NĂ€r jag delat ut Willhems förslag, har jag mötts av förvĂ„ning, upprördhet och ilska, samt vilja att göra nĂ„got Ă„t dumheterna. FörtĂ€tningsförslaget borde hamna i papperskorgen, men tyvĂ€rr finns stor risk att det i nĂ„gon form förverkligas, dĂ„ mĂ„nga av kommunens politiker verkar fĂ„ stĂ„pĂ€ls, sĂ„ snart de hör ordet förtĂ€tning. Om 10 mĂ„nader Ă€r det val. Hur stĂ€ller sig dĂ„ partierna – för eller emot förtĂ€tning av Duvkullen, mummel eller bara tystnad? MĂ„nga av oss boende i omrĂ„det vill veta vad partierna tycker i denna frĂ„ga. SĂ„ vad blir svaret?