Förr var larmet inbakat i hyran

Varför ska avgiften för trygghetslarmet debiteras särskilt, undrar en boende.

Varför ska avgiften för trygghetslarmet debiteras särskilt, undrar en boende.

Foto: Åsa Stubbfält

Insändare2023-02-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mjölby bostad har sedan flera år haft avgiften för hushållsström och trygghetslarm inbakat i månadshyran på Ängens och Burenskölds trygghetsboende.

Nyligen kom ett informationsblad från omsorg- och socialförvaltningen att avgiften för trygghetslarmet skall debiteras särskilt. Detta efter att bostadsbolaget slutat debitera via hyresavin 2017 (!). Grovt räknat blir detta en hyreshöjning på cirka 200 kronor i månaden för hyresgäster på nämnda boenden. Trösten är väl att några retroaktiva avgifter inte tas ut. Hyresavin för januari och februari är oförändrad.

Vore smakfullt om någon representant ville ställa upp och förklara varför denna situation har uppstått.

"Boende"

Svar från Mjölby kommun:

Trygghetslarm är en tjänst som omsorgs- och socialförvaltningen erbjuder som innebär att du kan kalla på hjälp i oförutsedda situationer, till exempel om du skulle råka ramla och inte kunna ta dig upp. Trygghetslarm är en tjänst som du får via ett biståndsbeslut. 

Tjänsten har inget med din hyra för ditt trygghetsboende att göra, det är alltså inte en hyreshöjning utan du kommer att få en faktura från kommunen. Avgiften för trygghetslarm varierar beroende på din betalningsförmåga och om du har andra hemtjänstinsatser. Därför kan det inte vara en bestämd summa. Vad just din kostnad blir för trygghetslarmet kommer du att kunna se på din kommande faktura.

Päivi Pannula, förvaltningschef