Förebyggande insatser mot diskriminering

Förebyggande insatser mot diskriminering i vården kan på sikt minska belastningen på sjukvården, skriver representanter för Byrån mot diskriminering i Östergötland.

När vårdgivaren har tid till att sitta ned, lyssna och ta personen på allvar får vi patienter som är trygga i sin behandling, skriver debattörerna.

När vårdgivaren har tid till att sitta ned, lyssna och ta personen på allvar får vi patienter som är trygga i sin behandling, skriver debattörerna.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2019-07-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen släppte Region Östergötland rapporten ”Har hälsan blivit bättre?”, som visar att människor med sämre ekonomiska förutsättningar och lägre utbildningsnivå dör i förtid i Östergötland. Mot bakgrund av att bland annat rapporten och att budgeten nyss behandlats, tycker vi det är anmärkningsvärt att Koalition för Östergötland (i debattartikeln ”Så ska vi klara vården”, publicerad 18/6) inte inkluderar anti-diskrimineringsarbete i något av sina fyra fokusområden, varken som arbetsgivare eller vårdgivare.

Vi behöver ställa frågorna − vilka tar del av vården? Vilkas symptom tas på allvar, vilka känner sig trygga i sin behandling, vilka är vården utformad efter? Kopplingen mellan hälsa och sjukvård är inte alltid solklar, men forskning visar att ojämlikhet och diskriminering har konkreta effekter på individers tillgång till vård och därmed också deras hälsa.

Studier som bland annat Diskrimineringsombudsmannen gjort visar att anmälningarna inom hälso- och sjukvården ofta handlar om upplevelser av att bli sämre bemött än andra.

Utlandsfödda, andraspråkstalare av svenska, personer med psykisk ohälsa samt HBTQ+-personer upplever oftare fördomar i bemötandet med vården. Ett sämre bemötande leder till att vårdinsatser upplevs bli felaktiga, tilliten till hälso- och sjukvårdsgivare påverkas negativt och dessa grupper avstår i högre utsträckning från att söka vård och behandling. Samtidigt som de många gånger har ett större vårdbehov.

Vi är medvetna om att Koalitionen för Östergötland står inför en utmaning vad gäller vården, och att vården gick med en halv miljard i underskott förra budgetperioden. Vi är också smärtsamt medvetna om att begränsade resurser med nödvändighet innebär prioriteringar. Men utifrån svaren på frågorna som ställts ovan måste vi göra allt vi kan för att åtgärda situationen.

Förebyggande insatser fyller flera syften och kan på sikt minska belastningen på sjukvården. Exempelvis kommer ett bra bemötande spara tid. När vårdgivaren har tid till att sitta ned, lyssna och ta personen på allvar får vi patienter som är trygga i sin behandling. Det motsatta skapar värdelös tid för flera, då patienten återkommer eller söker sig till annan vårdinstans.

Vi belastar på inget sätt individer inom vården för brister i anti-diskrimineringsarbete eller bemötande, vill vi framföra vår tacksamhet och hur imponerade vi är av er. Vi anser att det finns behov av att bistå med de verktyg ni behöver för att kunna genomföra ert viktiga arbete. I detta syfte har Byrån flera utbildningar som ger kunskap om antidiskriminerande bemötande och förutsättningar för att identifiera och motverka ojämlika villkor.

De som på grund av diskriminering har långt till vården kan inte fortsätta betala priset i sämre hälsa.