Förbjud mobiltelefoner under lektionstid

I vissa skolor samlar läraren in elevernas mobiler under lektionstid för att få eleverna att fokusera bättre och hänga med på lektionen.

Det finns många elever som sitter och gör massa annat på mobilerna under lektionen vilket leder till att de inte hänger med, tappar fokus och får sämre resultat på prov, skriver en elev på gymnasiet.

Det finns många elever som sitter och gör massa annat på mobilerna under lektionen vilket leder till att de inte hänger med, tappar fokus och får sämre resultat på prov, skriver en elev på gymnasiet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-02-17 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dock gör inte alla skolor det trots att det finns många som har tjatat och skrivit mycket om att förbjuda mobiltelefoner under lektioner. Jag tycker att det är dags att skärpa sig och ta detta mer på allvar för att rädda elevernas studier. Alla skolor borde förbjuda mobiltelefoner under lektionstid. 

För det första anser jag att mobilerna är ett störningsmoment för eleverna. Det finns många elever som sitter och gör massa annat på mobilerna under lektionen vilket leder till att de inte hänger med, tappar fokus och får sämre resultat på prov. 

För det andra anser jag att elever som har sina mobiler med sig under lektionen även kan störa andra elever som försöker att utnyttja lektionstiden men kan inte fokusera på grund av dem. Jag är själv elev på gymnasiet och blir ofta störd på lektioner på grund av andra elever som sitter med mobilen. 

Jag förstår att mobilerna kan vara bra ibland under lektionen när man till exempel vill hitta information eller ta kort på en genomgång på tavlan, men man kan söka information på datorn och anteckna på papper i stället för att använda mobilen. I artikeln i Nyheter24 “Det kan ta hjärnan 25 minuter att fokusera efter att du kollat telefonen”, skriver Petter Gustafsson att forskare har påvisat att det kan ta hjärnan 15–25 minuter att fokusera efter att man har kollat på mobilen. 

För det tredje tycker jag att lärarens genomgång och skolarbetet är jätteviktigt. För att man inte ska hamna efter, få ångest och stress hemma ska man utnyttja lektionstiden. Det kan vara svårt för vissa elever att hålla sig utan att ta upp mobilen och därför tycker jag att läraren ska hjälpa till och samla in alla mobiler innan lektionen börjar. 

Avslutningsvis hoppas jag att Skolverket ska förstå att mobiler förstör för elever under lektionen och man borde förbjuda dem för att hjälpa eleverna. Utan mobiltelefoner kommer eleverna att fokusera bättre på lektioner vilket leder till att de får bättre resultat på prov. Det är lärarnas ansvar att eleverna ska kunna fokusera på lektionerna och därför ska man samla in elevernas mobiler under lektionstid.