Förbjud årets nollning

Bryt denna oacceptabla tradition en gång för alla, tycker insändarskribenten.

Märkligt att vuxenvärlden: utbildningskontoret, rektorerna, föräldrarna ser på när äldre elever förnedrar yngre, tycker insändarskribenten.

Märkligt att vuxenvärlden: utbildningskontoret, rektorerna, föräldrarna ser på när äldre elever förnedrar yngre, tycker insändarskribenten.

Foto: Samuel Villius

Insändare2021-08-09 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som ny lärare kom jag förväntansfull till mitt nya arbete. På skolgården välkomnade mina nya kollegor och chefer mig. De spelade hög musik, sprang runt, hoppade och skrek i megafon. De omringade mig och skrek hetsigt och hotfullt i megafonen: ”GODDAG, NOLLA!”. Jag visste inte vad jag skulle svara, men så hörde jag en annan nyanställd som de också omringat svara: ”Goddag, elit...” På henne skrek de: ”HÖÖÖGRE, NOLLA!” och så skrek de igen: GODAAAG, NOLLA!” tills vi svarade det vi skulle skrikandes tillräckligt högt. Sedan kastade de ägg på oss, chefen hällde öl över våra nytvättade huvuden och så fick vi rulla oss i mjöl. Våra manliga kollegor tvingade oss att leka sexuellt utmanande lekar. Vi fick också lära oss hatiska sånger om skolorna bredvid. Vi skulle skandera: ”HATA, HATA, HATA *den andra skolans namn*" och sjunga sånger om att vi skulle kasta sten på skolan och att den gärna skulle få brinna upp och försvinna. Så välkommen jag kände mig där jag satt, illaluktande och smutsig i personalrummet. 

Tur att detta är påhittat, men synd att vissa av årets gymnasieelever kommer tas emot precis så här. Vuxenvärlden ser varje år på när ungdomar utsätts för pennalism - på kommunala gymnasieskolor i kommunen. Det fasas över fyllan, men rektorerna säger att ”vi kan inte från skolans sida stoppa detta för om vi inte lägger oss i blir det ännu värre”. När agerar vi så i andra mobbningsfall - att det tillåts inför öppen ridå för att det annars ändå sker i blindo? Det är inget argument. 

Vi är nu mitt i en pandemi. Det om något kan få stopp på detta system. För det handlar ju bara om vana och traditioner - att årets treor vill utsätta årets ettor för samma förnedring som de själva blev utsatta för. Och ettorna ”tycker det är kul”. Ja, det är möjligt, men det är fortfarande märkligt att vuxenvärlden: utbildningskontoret, rektorerna, föräldrarna ser på när äldre elever förnedrar yngre.

Förbjud årets nollning! Bryt denna oacceptabla tradition en gång för alla. Skyll på pandemin, om ni inte vågar stå upp mot tonåringarnas önskan på annat sätt. Linköping är rätt ensamma om denna typ av nollning och andra städer lyckas få god klassammanhållning ändå. Fråga hur de gör, om ni inte vet. Pennalism gör inget gott, utan till det kan vi gärna skrika: ”ADJÖÖÖ, NOLLA!”