1 april förra året bytte Östgötatrafiken bokningssystem för färdtjänst. Det nya systemet kallas Drip och skulle leda till effektivisering och förbättring. Många minns de katastrofala telefontiderna i början. Det har förbättrats. Men vad säger ni om allt detta:
1. Sex timmar utan paus. I all annan verksamheten finns en maxgräns på fem timmar, vi tvingas köra en timme extra. Enligt lagar och avtal ska det finnas möjlighet till korta pauser några gånger om dagen. Hur trevligt är det att tvingas smyga med en flaska för att kissa i medan vi kör? Våra mag- och tarmsystem fungerar allt sämre. Som någon kollega uttryckte det: "Vi får vågor i håret och vatten i knäna!"
2. Hoppande lunchraster. Tidigare hade varje fordon fast rast. Numera kan vi ena dagen ha lunch klockan 13, nästa dag redan klockan 09 på morgonen. Vem serverar lunch vid den tiden? Förut ägde vi våra raster och kunde boka in ett besök hos vårdcentral, bank och annat. Numera kan vi inget planera.
3. Rast på sjukhusen. Hur begåvat är det att 20 fordon ska dela på sex platser? Och vilket kaos blir det inte när vi tvingas samsas med patienter om toaletter och med sjukvårdspersonal om att värma mat?
4. Mängder av ändringar. 50 ändringar i körschemat på en dag förekommer. Körningar justeras en minut hit eller dit, försvinner, kommer sedan tillbaka igen, nya körning tillkommer mitt i en redan planerad slinga. Vem kan köra säkert i rusningstrafiken när vi hela tiden måste hålla koll på alla ändringar?
5. Tom bil över halva Östergötland. Hur ekonomiskt är det när en färdtjänstbuss får åka tom hela vägen från Norrköping till Åtvidaberg för att köra en kund 500 meter till affären – och sedan åka tom tillbaka till Norrköping? Östgötatrafiken har hundratals fordon till sitt förfogande, och med världens bästa bokningssystem borde detta inte förekomma!
6. Nonchalans. Varje gång vi får problem som måste lösas akut, tvingas vi lyssna till ett fast meddelande på en halv minut, vilket gör en redan försenad resa ännu mera försenad. Många gånger får vi inte den hjälp vi begär, allt beror på vem som svarar hos Östgötatrafiken.
7. Otillräckliga körtider. Tiderna är satta efter lugna trafikförhållanden en söndagsmorgon i augusti. Har ansvariga någonsin upplevt rusningstrafiken en eftermiddag i våra städer? En lösning vore att ta saken i egna händer: de körningar vi inte hinner med på måndag får helt enkelt vänta till tisdag!
8. Kund och förare får olika tider. Hur kan man ändra, utan att meddela båda? Kunden tvingas vänta ute i snö och kyla. Och vi förare ska åka efter 5 minuter. Ofta utdelas hutlösa viten på felaktiga grunder.
9. Sjukdomarna kommer. Högt blodtryck, magproblem, diabetes och stress har ökat bland färdtjänstförarna. Visst kunde det vara stressigt tidigare, men vi fick ofta rast i rätt tid och några välbehövliga pauser under dagen. Nu har skruvarna dragits åt över smärtgränsen.
10. Hög omsättning på förare. Vi blir sjukskrivna, många slutar. Nya förare ska hela tiden läras upp, en del går in i väggen direkt. Vad säger de ansvariga på Östgötatrafiken? Och politikerna? Vi nöjer oss inte med det vanliga svaret, att de känner till problemen och arbetar med dem. Eller att de flesta trots allt kommer fram i tid, när det är tillräckligt många kunder som missar viktiga läkarbesök och annat.
Det är inte roligt längre!
"En av alla färdtjänstförare som vill vara anonym för att undvika repressalier"
Svar från Östgötatrafiken:
Sedan starten med nya planeringssystemet har det gjorts en hel del uppdateringar och förbättringar. Vi tycker nu att systemet fungerar bra, men det är så klart tråkigt att du som förare ändå upplever så många problem. Östgötatrafiken strävar efter goda relationer med trafikföretagen och värnar om förarnas arbetsmiljö. Sedan 2019 har vi krävt att de trafikföretag som kör särskild kollektivtrafik följer gällande kollektivavtal för taxiförare.
Dina första tre punkter handlar om sådant som du bör ta upp med din arbetsgivare och ansvarig chef om du är missnöjd. Östgötatrafiken beställer trafik och trafikföretagen schemalägger sina förare.
Systemet hanterar cirka 6 000 resor på en vanlig vardag, som planeras på 362 fordon runt om i länet. Resor bokas, avbokas och ändras utefter resenärernas önskemål under hela dagen. I det stora hela är trafiken nu effektivt planerad. Ibland kan det bli underskott på fordon i vissa delar av länet, vilket gör att fordon behöver flyttas för att alla resenärer ska få de resor de är berättigade till. Östgötatrafiken jobbar tillsammans med leverantören av planeringssystemet för att optimera trafiken, och det finns fortfarande parametrar som kan förbättras ytterligare.
Oavsett planeringssystem behövs trafikledare på beställningscentralen, som tillsammans med förarna hela tiden jobbar för att lösa de problem och incidenter som uppkommer i trafiken. Men alla förare kan inte alltid få den lösning på ett problem som man själv vill, eftersom trafikledarna också behöver ta hänsyn till helheten och påverkan för varje resenär.
De tider som planeras för att utföra uppdragen har justerats vid flera tillfällen, och nu ser vi att punktligheten generellt ligger på en bra nivå. Att fordonen ibland är lite före sitt planerade schema på förmiddagar och kan ligga lite sent i eftermiddagsrusning är sådant som inte går att planera bort helt.
När Östgötatrafiken har dialog med trafikföretagen säger man att omsättningen på förare nu är låg och att det i stort sett är en bra stämning bland förarna. Jag hoppas att du också ska kunna se fördelarna i jobbet som förare. Östgötatrafiken uppskattar verkligen alla engagerade förare som brinner för att ge våra resenärer bra service.
Per Karlsson, chef affärsuppföljning beställningstrafik, Östgötatrafiken