Föräldrar larmar: Våra barn vill inte gå till skolan

Vi har en klass där mobbning, våld och förolämpningar sker på daglig basis. Där lektioner får vänta, ändras eller uteblir. Hur kan detta få fortsätta, skriver föräldrar på Kärna skola i Malmslätt.

Vi har barn som inte vill gå till skolan och det svar vi får från ledningen är att ingen resurs är tilltänkt i klassen, skriver föräldrar.

Vi har barn som inte vill gå till skolan och det svar vi får från ledningen är att ingen resurs är tilltänkt i klassen, skriver föräldrar.

Foto: Mikael Svensson

Insändare2024-01-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi skulle vilja veta hur ledningen på Kärna skola tänker gällande skollagen och hur den appliceras i verkligheten? 

Vi har barn som alltid älskat skolan, men sedan mellanstadiet mer eller mindre vantrivts på grund av tillvaron. Vissa klasser blev från start mer välfungerande än andra. Lidandet för våra barn som bara ville ha en fridfull skolgång och lära sig har varit stor. I denna klass har tråkig attityd, dålig sammanhållning och våld stått tydligt skriven på agendan. Trots rop på hjälp från barn och föräldrar har detta fått pågå. Efter sommarlovet utlovades krafttag på individuell- och gruppnivå. 

Två veckor in på höstterminen och åtskilda misshandelsfall senare stod det klart att någon plan inte upprättats. Upprörda föräldrar kontaktade rektor och lärare i hopp om förändring. Våldet, uteblivna lektioner och missnöjet fortsatte. I övriga klasser fungerade lärande och lektioner trots svårigheter. 

Vi har här en klass där mobbning, våld och förolämpningar sker på daglig basis. Där lektioner får vänta, ändras om och ibland uteblivit. Där elever vantrivs, inte vill vara med om den här tillvaron längre och börjar tappa hoppet. Hur kan detta få fortsätta, undrar vi? 

Vi har barn som inte ens vill gå till skolan och det svar vi får från ledningen är att ingen resurs är tilltänkt i klassen. Detta är alltså tillvaron barnen förväntas komma tillbaka till efter lovet också. 

Vi har dock svårt att tänka oss att ledningen hade velat gå till arbetet med samma förutsättningar som de tycker är okej för våra barn!

"Ledsna föräldrar"

Svar från Linköpings kommun:

Alla elever på Kärna skola har rätt att må bra i skolan, vilket vi alla arbetar för varje dag. Det är vårt jobb att följa skollagen och se till att alla elever har det bra i skolan. 

Vi arbetar ständigt för att hjälpa eleverna, både enskilt och i grupp. Vid konflikter pratar vi alltid direkt med berörda och inte i större forum, med hänsyn till de inblandades integritet.

Det bästa sättet för att ge eleverna rätt förutsättningar och göra skolan ännu bättre är att vi samarbetar med er föräldrar. Därför ber vi er att ta kontakt direkt med oss rektorer på skolan. 

Jenny Enerby, rektor Kärna skola

Robert Abrahamsson, biträdande rektor Kärna skola 

Lina Andersson, biträdande rektor Kärna skola