Varför får inte barnen åka skoltaxi tillsammans?

Barnen får inte åka skoltaxi tillsammans till skolan. På fyra barn åker två bilar in till skolan och tre bilar hem från skolan. Är det miljövänligt, frågar sig en förälder.

Två barn får åka udda veckor och de andra två barnen jämna veckor, de som åker jämna veckor åker hem olika tider. Kommunen har tagit detta beslut utan att ha frågat oss, skriver en förälder.

Två barn får åka udda veckor och de andra två barnen jämna veckor, de som åker jämna veckor åker hem olika tider. Kommunen har tagit detta beslut utan att ha frågat oss, skriver en förälder.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2022-12-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sambon och jag har fyra barn tillsammans i en bonusfamilj. Nu när vi flyttade behövde barnen få skolskjuts till deras skola. Allt lät bra när vi pratade med kommunen. Alla barn skulle få åka tillsammans in till skolan och hem ifrån skolan. Bra för miljön också! Vi skickade in ansökningarna. Men resultatet blev helt annat än vad de hade sagt. 

Två barn får åka udda veckor och de andra två barnen jämna veckor, de som åker jämna veckor åker hem olika tider. Kommunen har tagit detta beslut utan att ha frågat oss. När sambon och jag försöker få tag i handläggaren på kommun så skickar kommunen bara ett meddelande till hen. Handläggaren återkommer inte om svar, fast vi har bett om det.  

Barnen får inte åka tillsammans till skolan. Barnen måste åka olika tider hem från skolan i stället för att åka tillsammans. Det är flera resor där barnen åker själva hem, de har knappt sällskap med andra barn ifrån andra skolor i skoltaxin, i stället för att slå ihop våra barn till en gemensam resa. De extra bilresor som görs förstör miljön och använder skattepengar på ett onödigt sätt. Inte nog med det, en av oss vuxna måste köra in de andra två barnen för de kommer inte till skolan. Så på fyra barn åker två bilar in till skolan och tre bilar hem från skolan. 

För första gången för de äldre barnen hann vi inte avboka skolskjutsen, så de fick prova att åka med skoltaxin. Barnen kommer till skolskjutshållplatsen 15 minuter för tidigt och väntar på sin skolskjuts. Sambon åker för att lämna de andra barnen. Efter 08.00 kommer barnen hem igen, skolskjutsen hade inte kommit, sa de. De berättade att de hade frågat chaufförerna som körde skolbilarna men ingen bil var deras. Det visade sig att skolskjutsen hade hämtat ett annat barn på samma hållplats och lämnat kvar mina barn. De kom inte till skolan den dagen och chauffören anklagade barnen att de inte var där. Barnen hade stått 50 minuter i kylan.

Efter den händelsen valde vi att avboka alla kommande resor för barnen tills de får skolskjuts på samma veckor. Det fungerade inte heller, ett av barnen blev hämtad hem. Varken sambon eller jag var hemma eftersom vi visste att barnen skulle vara på fritids. Mitt barn fick stå ute ensam innan sambon kom hem. 

Barnen är nu oroliga och vi föräldrar är besvikna. För vi förstår inte hur kommunen och skolskjutsen kan utsätta våra barn på detta sätt. Lämna barn ensamma i kylan och inte ta dem till skolan. Hämta hem ett barn som inte ska hem, lämna detta barn själv ute för hon hade ingen nyckel in till huset. 

Varför känner inte kommunen och skolskjutsen något ansvar för barnen? 

"M"

Svar från Linköpings kommun:

Linköpings kommun kommenterar inte enskilda ärenden offentligt, men vi vill ändå besvara insändaren och förtydliga hur kommunen hanterar ärenden generellt.

Barn som bor växelvis hos sina föräldrar är berättigade till skolskjuts från båda adresserna om man ansöker om det. Växelvis boende innebär att eleven bor ungefär lika mycket hos vardera vårdnadshavare i ett regelbundet mönster. Vårdnadshavarna lägger själva beställningen på vilka dagar man vill ha skolskjuts från respektive adress. 

Skolskjutsen är uppbyggd utifrån att den går hem när barnen slutar sin skoldag. Om barnen går i olika årskurser och slutar skoldagen vid olika tider kommer de också komma hem vid olika tider. Om barnen dessutom går på olika skolor kan det bli olika avgångstider för skolskjutsen.

Går eleverna på fritids efter skolan är det vårdnadshavarens ansvar att hämta barnen för dagen.

Vi känner inte igen ditt ärende, kontakta oss gärna via skolskjuts@utb.linkoping.se så vi får kontrollera om det blivit ett missförstånd kring det specifika ärendet.

Monica Ohlén, enhetschef Utbildningsförvaltningen, Linköpings kommun