Vad händer med våra kommunala förskolor?

Föräldrar vittnar om barn som inte vill gå till förskolan på grund av att bullernivån är för hög, samt att ett ökat våld från andra barn gör att flera börjat se sig om efter andra alternativ till kommunala förskolor, skriver en pappa i Linköping.

I dag saknar förskolorna väldigt ofta den bemanning som behövs för att bedriva en kvalitativ miljö åt våra barn, menar insändarskribenten.

I dag saknar förskolorna väldigt ofta den bemanning som behövs för att bedriva en kvalitativ miljö åt våra barn, menar insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-11-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag ser vi hur de minskade medlen till förskolan i Linköping får konsekvenser. Hur blir effekten på sikt? 

Jag var på ett samverkansforum förra veckan som representant för ”vår” förskola. Jag ställde upp som representant för att jag reagerat då jag ser en försämring i hur förskolan drivs. När jag kom dit inser jag av de andras reaktioner att vår är en av de bättre. 

Till problemet: I dag saknar förskolorna väldigt ofta den bemanning som behövs för att bedriva en kvalitativ miljö åt våra barn. Det finns väldigt få vikarier, vilket innebär att om någon blir sjuk på en förskola behöver andra skicka personal även om det då innebär att även den blir sämre bemannad. 

Föräldrar vittnar om att flertalet förskollärare på flera av förskolorna funderat på att säga upp sig på grund av att de inte känner sig uppskattade och väljer att söka sig till andra kommuner – precis som den på vår förskola redan gjort. 

Föräldrar vittnar också om barn som inte vill gå till förskolan på grund av att bullernivån är för hög, samt att ett ökat våld från andra barn gör att flera börjat se sig om efter andra alternativ till kommunala förskolor. 

7,5 miljoner saknas. Förra året sköt kommunen till för att minska effekten, nu börjar vi se vad som händer utan hjälpen. En stad som Linköping borde satsa på att bygga en bra grund till våra barn om vi ska fortsätta attrahera kompetens till staden. 

Ett bra samhälle är ett där vi alla kan växa upp tryggt!