Jag har förmånen att mina barn går på Hjulsbroskolan i Linköping. Lärarna är engagerade och undervisningen upplever jag vara god. Upptagningsområdet för skolan är framför allt i villaområdena Hjulsbro och Skonberga/Hackefors. Med detta som utgångspunkt förutsätter man att föräldrarna till skolbarnen har en relativt god ekonomi.
Jag har haft barn på skolan sedan år 2014. Då, när den förste började förskoleklass, uppmanades föräldrarna att skicka med skolbarnen en frukt eller grönsak varje dag eftersom skollunchen var sent på dagen. Skolan uttryckte då tydligt att det endast var aktuellt med frukt eller grönsak. Nu, år 2022, får vi samma uppmaning i förskoleklassen om att skicka med frukt men i praktiken har många av barnen med sig riskakor, mackor och olika sorters frukt. Det medhavda mellanmålet äts på skoltid och i klassrummet. Utöver detta uppmanas barnen att varje vecka ta med sig en liten matsäck när skolan går till skogen.
Förra veckan hade skolan tillsammans med skolans föräldraråd anordnat en trevlig luciabasar på skolan, utanför skoltid. Vi föräldrar erbjöds att köpa insamlade böcker, fiska fiskdamm, köpa fika och se på fyrornas luciatåg – sammanfattningsvis en trevlig tillställning och en möjlighet att få träffa andra föräldrar och barn.
Det som förvånar mig är de moment av betalning som förekom under årets luciabasar. Bland annat fick föräldrarna till barnen i årskurs fyra köpa barnens slöjdalster för 100 kronor. Pengarna skulle till viss del gå till slöjdmaterial och resterande skulle skänkas till Ukraina. Det är som utgångspunkt en fin tanke, men skolan måste fråga sig om detta är förenligt med den avgiftsfrihet som följer av skollagen.
Är det försvarligt att varje dag och varje vecka be föräldrar att skicka med mellanmål till skolan? Borde inte skolan, om den bedömer att mellanmål behövs, faktiskt erbjuda mellanmål/frukt till alla barn? Är det rimligt att skolan tar betalt för slöjdalster? Borde inte det sociala trycket fungera så att de föräldrar som inte har råd att betala kommer känna sig tvingade att göra det ändå? Och hur känns det för barnet att föräldrarna inte har råd/möjlighet att skicka med mellanmål varje dag?
Jag är väl medveten om att många föräldrar på Hjulsbroskolan säkert inte upplever detta som ett ekonomiskt problem. Frågan ska dock ses mot bakgrund av att den avgiftsfria skolan ska finnas för att utjämna ojämlikheter mellan barn och att skolans verksamhet finansieras av medborgarnas – och föräldrarnas – skatteinbetalningar. Är det inte utifrån ett större perspektiv rimligt att skolledningen på varje skola, oavsett i vilket område den är placerad, verkligen tillser att skolan är just avgiftsfri?
"Undrande förälder"
Svar från Linköpings kommun:
Det stämmer att skolorna enligt skollagen ska vara avgiftsfria. Om skolan anser att eleverna behöver mellanmål för att lunchen är förlagd sent så ska skolan erbjuda eleverna exempelvis frukt. Vi kan inte kräva att vårdnadshavare skickar med barnen mellanmål om dagarna. Detsamma gäller för utflykter där skolan står för mellanmål om det bedöms att det behövs. Skollunch erbjuds elever i förskoleklass och grundskolan, mellanmål om man har fritidshemsplats liksom frukost om man har morgonomsorg innan skolan.
Under ett läsår kan det förekomma enstaka tillfällen som kan medföra en mindre kostnad för eleverna, vilket också står i skollagen. Det kan vara i samband med skolresor och liknande aktiviteter där vårdnadshavare frivilligt står för kostnader. Sådana aktiviteter ska vara öppna för alla elever.
När vårdnadshavare engagerar sig och anordnar aktiviteter, till exempel en basar som beskrivs, är det under vårdnadshavarnas ansvar och alltså inget som skolan ansvarar över. Att sälja egentillverkade alster för att samla in pengar till skolmaterial är inte förenligt med skollagen och det ska inte förekomma. Hur eventuella insamlade pengar hanteras är något vårdnadshavarna ansvarar över.
Christel Horsak, avdelningschef grundskola