Förälder: "Mitt barn har haft 12 pedagoger – på 4 år"

Barn ska inte behöva fråga och känna oro innan förskolan om vilka pedagoger som kommer att vara på plats, skriver en förälder.

Ska barn behöva uppleva detta för att Linköpings kommun inte kan lösa personalfrågan på våra förskolor, skriver en förälder.

Ska barn behöva uppleva detta för att Linköpings kommun inte kan lösa personalfrågan på våra förskolor, skriver en förälder.

Foto: Olle Petersson

Insändare2024-10-04 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag som vårdnadshavare till ett barn inom Linköpings kommunala förskola undrar när kommunen ska börja bry sig om barnen? 

Det är stor ruljans av personal på förskolan. Pedagoger flyttas till andra förskolor, de ändrar arbetslag och pedagoger behöver agera vikarier. När ska barnen få knyta an och känna trygghet? Under fyra år har mitt barn haft tolv olika pedagoger – på en förskola. Och varit på två olika avdelningar. 

Varför ändrar rektorer och biträdande rektorer arbetslag hela tiden? Det tar många år innan de arbetat ihop sig. Detta skapar också otrygghet för barnen. Barnen knyter an till en pedagog, sedan försvinner hen. Rektorer och biträdande rektorer, låt arbetslag få kompetensutveckling och arbeta tillsammans (om de nu inte vill byta), sluta med er härskarhierarki!

Nu ska fasta pedagoger även vara vikarier på andra förskolor. Var är riskanalysen för hur barnen mår? Var är deras anknytningspedagog?

Barn ska inte behöva fråga och känna oro innan förskolan om vilka pedagoger som kommer att vara på plats. När ens barn berättar att pedagogen som de lekte med var tvungen att gå till en annan förskola och inte kunde leka mer ... Ska barn behöva uppleva detta för att Linköpings kommun inte kan lösa personalfrågan på våra förskolor? 

Linköpings kommun har #för varje barn. Hur är deras barnsyn? När ska de inta ett barns perspektiv? 

Vill ni ha kvar er fantastiska personal och våra barn är det dags att tänka om!

"Vårdnadshavare"

Svar från Linköpings kommun:

Barnens trygghet är vår högsta prioritet, och vi arbetar ständigt för att skapa en trygg miljö för alla barn. Förändringar i arbetslag kan ibland vara nödvändiga för att möta behoven på olika avdelningar, till exempel när barn byter avdelning tillsammans med personal eller när specifik kompetens behövs på annan plats. Vi förstår att detta kan upplevas som oroande, men vi strävar efter att alla barn ska känna sig trygga med flera vuxna på våra förskolor. Våra chefer följer noga hur förändringar påverkar både barn och personal för att göra nödvändiga justeringar.

När barnantalet minskar i kommunen vill vi behålla personal med utbildning och erfarenhet för uppdraget, därför behöver vi minska andelen timanställda till förmån för tillsvidareanställd personal. Bemanningen anpassas på varje förskola utifrån de förutsättningar som finns, till exempel antalet barn, barnens ålder och vistelsetider. 

För att kunna bemöta ditt specifika ärende ber jag dig att ta kontakt direkt med mig eller med rektor på förskolan som ditt barn går på. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska bli bättre.

Helén Petersson, avdelningschef förskola