Barnomsorgen går på knäna – spara inte mer

Jag kräver att ni sätter in personal om det ska komma mer barn till förskolorna. Ni kan inte göra så här. Personalen går redan på knäna, skriver en förälder.

Barnen ska orka gå på förskolan också. Utan att bli stressade. Tänker ni ens på barnen, frågar sig en förälder.

Barnen ska orka gå på förskolan också. Utan att bli stressade. Tänker ni ens på barnen, frågar sig en förälder.

Foto:

Insändare2023-05-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till politikerna: Jag är som många andra föräldrar upprörd kring förskola och skolbeslut. Mina barns förskola/skola är inte drabbad av nerläggningarna. Än i alla fall. De går i Malmslätt. Vi har fått höra att det kommer att komma barn från Jägarvallen hit. Däremot har jag hört att det inte kommer mer personal? Hur tänker ni där?

Personalen inom förskoleomsorgen gör sitt bästa varje dag för barnen. Vår framtid. De har redan mycket sjukskrivningar och personalen är stressad. Hur kan Sverige bli så här? Ett icke fungerande samhälle. 

Jag kräver att ni sätter in personal om det ska komma mer barn till förskolorna. Ni kan inte göra så här. Personalen går redan på knäna. Barnen ska orka gå på förskolan också. Utan att bli stressade. Tänker ni ens på barnen? Stora barngrupper och personal som redan har svårt att hinna med. Det finns ingen logik i hur ni tänker i det här. Verkligen ingen. Det går inte att spara pengar på barnomsorgen när barnomsorgen redan är dålig. Det går inte. Har ni barn själva? Hur vill ni att deras dag ska se ut? Vill ni att det ska vara 2 personal på 10 barn eller mer? Hur vill ni att er arbetsdag ser ut? Ni kanske ska pröva själva att jobba i en av de stökigaste förskolorna och skolorna en vecka för att se hur personalen har det! För att förstå. För det gör ni inte för fem öre. Då hade ni inte gjort så här. 

Detta är ett kallt och elakt beslut mot hela samhället. Ni vill att det ska bli färre kriminella? Men ni stänger skolor, gör klasser större och drar in på lärare? Samt svårt att få stödlärare. Var tror ni att vissa av dessa barn som inte blir sedda av skolan och kanske inte hemma heller hamnar sen? Precis där vi inte vill, i kriminellas händer. Ännu ett barns framtid blir förstört.

Sen till alla nedläggningar. I Vikingstad till exempel byggs en ny förskola för att sedan planera att stänga den och göra om till skola. Spara pengar?! Hur kan man spara pengar på att bygga en förskola som barnen börjar 2022. För att sedan planera att stänga och då bygga om till skola 2024?! Slöseri med våra skattepengar. För jag antar att de inte kommer vara en förskoletoalett eller en lekpark för 1–5-åringar på en skolgård? Så där har ni verkligen gjort ett misstag. Sen är ni så fega att ni inte vågar vara med på mötet med föräldrarna för denna förskola? Utan ni sätter stackars rektorn där. Som inte får svara riktigt på frågorna. Tar ni såna här beslut, så ska ni också våga möta föräldrarna och förklara varför. 

Vikingstad skola har lediga klassrum. Använd den. Stäng inte en nybyggd förskola där ni har lagt våra pengar. Att bygga en förskola är inte gratis. Så kalkylen för den förskolan för 2 års användning vill både jag och hela Linköping kommun se, tack. 

Dra inte in på saker som betyder något. Förskola, skola, sjukvård, polis och så vidare. Satsa på detta för ett samhälle vi faktiskt kan leva i om några år, för tyvärr är samhället på väg att förstöras helt.

Jag trodde man blev politiker för att göra samhället bättre.