Folkungabrunnen bör fÄ en bÀttre placering

Sedan flera Ă„r tillbaka har Stora torget varit fyllt med stora restauranger, trĂ€lĂ„dor och cyklar. Är det sĂ„ vi vill ha vĂ„rt Stora torg?

Under nÀstan hela 1900-talet fanns det butiker runt torget, och pÄ onsdagar och lördagar var det torghandel, skriver en Linköpingsbo. Bilden Àr frÄn majkarnevalen 1954 vid Stora torget.

Under nÀstan hela 1900-talet fanns det butiker runt torget, och pÄ onsdagar och lördagar var det torghandel, skriver en Linköpingsbo. Bilden Àr frÄn majkarnevalen 1954 vid Stora torget.

Foto: Corren

InsÀndare2022-04-14 06:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Storgatan Àr för smal och mörk för att kunna bli en trivsam gÄgata, sÄ lÄt den fortfarande ha kvar en busslinje. Det Àr viktigt att lÀtt kunna komma in till centrum. Förbjud all övrig genomfart. Tag bort busskurerna. Det Àr tillrÀckligt fullt med tavlan som anger busstiderna. Ta bort alla cyklar. Ta bort gatan framför Stora hotellet och tillÄt endast smÄ uteserveringar i anslutning till restaurangerna. Vi lever inte av mat allenast och det finns gott om mat pÄ andra platser. Vi mÄste ta vara pÄ och vÄrda vÄr kultur och vÀrna om vÄrt livsutrymme.

Under nÀstan hela 1900-talet fanns det butiker runt torget, och pÄ onsdagar och lördagar var det torghandel med blommor och andra produkter frÄn trÀdgÄrdar och gÄrdar runt stan. Under kriget kunde man till och med köpa en plockad tupp eller en flÄdd kanin. Torghandeln upphörde nÀr Bondens marknad öppnade pÄ BorggÄrden.

NĂ€r Folkungabrunnen fick den plats den har i dag, fanns inte mĂ„nga bilar och inga bussar. Den invigdes högtidligt 1927 i nĂ€rvaro av de bĂ„da skaparna Verner von Heidenstam och Carl Milles. I dag Ă€r torget ett annat. Skulpturen bör fĂ„ en bĂ€ttre placering. Flytta den till mitten av den stora delen av torget och placera den i nord/sydlig riktning. DĂ€r skulle den komma mer till sin rĂ€tt. Det hĂ€r konstverket Ă€r en del av vĂ„r kultur och den behöver mera luft och utrymme. 

TĂ€nk efter och kĂ€nn stoltheten över vĂ„rt Stora torg och vĂ„r klenod. Placera gĂ€rna ett par–tre enkla, vackra parkbĂ€nkar pĂ„ torget, och pĂ„ sommaren tvĂ„ stiliga krukor med prunkande blommor. 

PÄ julen vill vi gÀrna ha en fin julgran pÄ den lilla delen av torget, mitt för gamla rÄdhuset.