När ska Folktandvården uppfylla sin målsättning?

Nu blir man behandlad endast vid tandvärk, då kariesangreppet redan har gått för långt, menar insändarskribenten.

Folktandvården har slutat att kalla sina patienter till undersökningar. Det hjälper inte att man varit regelbunden kund hos dem i tiotals år, menar insändarskribenten.

Folktandvården har slutat att kalla sina patienter till undersökningar. Det hjälper inte att man varit regelbunden kund hos dem i tiotals år, menar insändarskribenten.

Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

Insändare2022-04-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Östergötland har skickat ut en enkät om tandvården. Det är dock inte lätt att svara på den, eftersom den förutsätter att man regelbundet besöker sin tandläkare.

Folktandvården i Linköping har slutat att kalla sina patienter till undersökningar. Det inträffade redan flera år innan pandemin startade. Det hjälper inte att man varit regelbunden kund hos dem i tiotals år. Nu blir man behandlad endast vid tandvärk. Då kariesangreppet redan har gått för långt.

Folktandvården skriver på sin hemsida ”Region Östergötlands uppgift är att arbeta för en god tandhälsa hos hela befolkningen”. När kommer de att uppfylla sin målsättning?

”Karies”

Svar från Region Östergötland:

Vi förstår att många patienter upplever att de inte blir kallade till Folktandvården. Under många år har vårdefterfrågan i Östergötland ökat samtidigt som tillgången på arbetskraft har minskat. Detta beror både på den demografiska utvecklingen och på ökad konkurrens om arbetskraft från storstadsregioner och privata vårdgivare. Folktandvården har därför inte kunnat erbjuda den tillgänglighet som många förväntar sig. 

Folktandvården arbetar på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland. Vårt uppdrag är att verka för en god och jämlik munhälsa i länet, vilket innebär att de med störst behov ska behandlas först enligt en politiskt fastslagen prioriteringsordning. 

Barn och unga prioriteras högt och ungefär 90 procent av alla barn och unga i Östergötland går till Folktandvården. Under 2021 fick drygt 61 000 barn och unga samt 25 000 vuxna en undersökning hos oss. Totalt sett besöker cirka 160 000 unika patienter Folktandvården under ett år.

Vår målsättning är förstås att också kunna öka tillgängligheten för patienter med mindre behov. Vi arbetar ständigt med verksamhetsutveckling och kompetensförsörjning för att nå det målet. 

Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör