FN måste förmedla hopp om hållbar framtid

På söndag, den 24 oktober, firar vi FN-dagen. FN har betytt oerhört mycket under sina 76 år och det finns många milstolpar att nämna.

Insändare2021-10-22 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänker särskilt på den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter (MR) från 1948 och alla MR-konventioner som följde på den.

På senare år har milleniemålen bidragit till att mycket gått framåt i världen och att vi sedan kunde anta Agenda 2030. Det viktiga nedrustningsarbetet och den roll som FN haft när det gäller klimatfrågan och biologisk mångfald. Det handlar om hela vår livsmiljö och förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta bekämpa fattigdom, verka för fred, med mera.
Organisationen skapades ur andra världskriget och det handlade om att undvika ytterligare ett världskrig. Sätter man det som en måttstock så måste man ändå säga att FN har lyckats och det har man gjort under olika faser och perioder.
Det är viktigt att vi påminner oss om vilken värld vi hade när FN blev till – en värld i ruiner, en värld som inte förmådde att samarbeta.

När det gäller framtiden finns ingen tvekan om att klimatet är den stora frågan, även för FN. Klimatförändringarna innebär att behovet av att samverka internationellt i olika frågor är stort. FN måste säkerställa att det finns hopp och tilltro till att vi kan skapa en mer hållbar framtid.

I min generation finns en verklig rädsla för kärnvapen och även många barn och unga känner oro för ökad upprustning och det faktum att kärnvapenländerna frånträder viktiga avtal. Till det kommer de nya utmaningarna, så att förmedla hopp och framtidstro är otroligt viktigt.

Den 24 oktober firar vi FN-dagen, för allt det goda som FN åstadkommer, och med stora förhoppningar om en ljusnande framtid.

Jag vill säga grattis FN! Du är inte perfekt, men du gör skillnad varje dag, en vital aktör i en splittrad värld.