Flimrande ljus påverkar både anställda och patienter

Jag har nyligen varit på US och reagerade på de olika belysningar som finns.

Flimrande stroboskopljus hör inte hemma på Universitetssjukhuset, påpekar insändarskribenten.

Flimrande stroboskopljus hör inte hemma på Universitetssjukhuset, påpekar insändarskribenten.

Foto: Julia Djerf

Insändare2021-04-20 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vissa korridorer är väldigt väl upplysta med vitt starkt ljus. Detta kan i och för sig vara bra på dagtid, då vi människor upplever det som dagsljus. 

Tyvärr är det så att dessa lampor blinkar. Det är inte konstant ljus, så som solen, utan blinkande stroboskopljus. Denna typ av belysning hör verkligen inte hemma på en arbetsplats. 

Flimrande ljus (synligt eller osynligt) vet vi påverkar oss människor. Vissa känner av det direkt, en del får symptom som inte kopplas ihop med belysningen. Yrsel, trötthet och huvudvärk kan uppstå. 

Hur mycket vi påverkas beror på flera faktorer, till exempel hur mycket ljuset varierar i styrka, frekvens och eventuell pulsbredd. De som är på US varierar mellan helt på och helt av, så de blinkar. 

För väldigt länge sedan när lysrör började användas så uppstod problem på flera arbetsplatser. Anställda mådde dåligt. Detta för att lysrör med gammal ballast flimrar (ljusstyrkan varierar). 

Från denna kunskap skapades så kallade HF-don, som eliminerar flimret. De medför att lysrör lyser med konstant ljusstyrka. Detta blev standard i lysrörsarmaturer och används i lysrörsarmaturer på US (och jag skulle nog vilja påstå alla andra arbetsplatser).

Nu har ny teknik kommit, LED, och med den har gamla problem återuppstått. Tyvärr säljs det många LED-lampor som flimrar eller blinkar.

Äntligen har EU beslutat om nytt ekodesigndirektiv, i framtiden blir det inte tillåtet att sälja de värst flimrande/blinkande lamporna. Tyvärr finns det många dåliga lampor i butiker och lager. Vissa har redan börjat reas ut, se upp för dem.

Det är inte bara för de anställda som US bör tänka på arbetsmiljön. Utan även för alla patienter, varför utsätta dem för stroboskopljus?