Flera borde få chans till överblivna vaccindoser

Inrätta en öppen kö där man kan anmäla sig för att snabbt inställa sig och bidra till att vaccin inte förstörs.

Här i Saab arena pågår vaccinering mot covid-19.

Här i Saab arena pågår vaccinering mot covid-19.

Foto: Ann-Charlotte Irhede

Insändare2021-03-16 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Corren skrev i förra veckan om den hjältemodiga insats en inte namngiven vårdchef på en inte namngiven vårdcentral gjort för att rädda covid-19 vaccin från att bli förstört.

Insatsen har också hyllats av regionens centrumchef Mara Kosovic och Rickard Lundin på regionens särskilda sjukvårdsledning, liksom av bostadsrättförenings medlemmar som fick ta del av vaccinet. Det måste verkligen vara en storartad insats.


Vad jag inte förstår är varför inte alla medborgare i regionen inom rätt prioriteringsgrupp ska ha samma chans att få hjälpa till och rädda överblivna doser. 

En öppen kö där du kan anmäla dig för att hjälpa till och snabbt inställa dig för att bidra till att vaccin inte förstörs. Jag kan själv tänka mig att bidra till att vaccin inte behöveras kasseras, men även av rent egoistiska skäl.


Jag har försökt efterforska hur jag eventuellt skulle kunna få prioritet inom min åldersgrupp eller kanske få en överbliven dos på grund av att jag har diabetes, är canceropererad och snart ska starta en ny cancerbehandling. 

Det vore tryggt att ha fått vaccinet innan jag blir alltför nedsatt av behandlingen, men vem finns att prata med? Varken läkare på US, min vårdcentral eller 1177 verkar kunna svara på frågan om vem jag kan prata med. 

Det måste finnas många som är i samma situation som jag. Vänta på brev från regionen är uppmaningen, även om man håller med om att det vore bra om jag får vaccin så snart som möjligt.

Jag har två frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på från regionen:

1. Hur får jag kontakt med någon som kan ge mig ett tydligt svar på om jag kan få prioritet inom min grupp eller kanske få en chans på en överbliven dos? Även om det blir ett nej skulle det kännas bra att få till en dialog.

2. Varför kan vi inte alla få chansen att hjälpa till att ta hand om överblivna doser vaccin? Då blir risken för kasserade doser ännu mindre liksom frustrationen hos oss som inte bor i rätt bostadsrättsförening.