Fler socialarbetare och mer daltande är inte receptet

Våra myndigheter måste snabbt som attan ta tag i taktpinnen och visa var skåpet ska stå innan det händer något mycket värre än vad vi nu åser när husportar flyger i luften och folk skjuts på gator och torg, menar insändarskribenten.

Det är alltid den som behärskar våldskapitalet som också får makten över samhällsstrukturen, menar insändarskribenten.

Det är alltid den som behärskar våldskapitalet som också får makten över samhällsstrukturen, menar insändarskribenten.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Insändare2023-09-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Albert Einstein lär ha sagt att ”höjden av dumhet är att göra samma sak om och om igen och samtidigt förvänta sig ett annat resultat”.

När man lyssnade på förra veckans "Agenda" på SVT angående gängkriminaliteten och rekapitulerar samtliga nyhetsinslag och politiska debatter under tjugo års tid, så är Einsteins uttalande ett paradexempel på den idioti som präglar Sverige av i dag. Samma mantra upprepas om och om igen. 

Socioekonomiska faktorer och att det måste börja i förskolan och givetvis att allt är samhällets fel. Inte ett ord om att man kanske kan söka orsaken där den har den fetaste myllan att växa i. Mera pengar och fler socialarbetare och ännu mera daltande från rättssamhället är receptet. 

Ända sedan människan klev ner från träden och började bygga samhällen har det alltid handlat om att tillskansa sig ett våldskapital. Det är alltid den som behärskar våldskapitalet som också får makten över samhällsstrukturen. Det gäller därför att det måste vara de goda krafterna i ett samhälle som säkerställer att man, om så krävs, med våld kan försvara det. Det har gällt genom hela den mänskliga historien och det gäller ju också i djurens värld. 

De som inte klarar av att behålla våldskapitalet blir kuvade och kan, om det vill sig illa, gå under. Historien är full av exempel. Därför är det nu av nöden tvunget att det svenska samhällets rättsvårdande myndigheter snabbt som attan tar tag i taktpinnen och visar var skåpet ska stå innan det händer något mycket värre än vad som vi nu åser när husportar flyger i luften och folk skjuts på gator och torg i stort sett dagligen. 

Nu ska sägas att det finns de som i decennier har varnat för utvecklingen, men de har hånats och förskjutits av de så kallade ”goda krafter” som givetvis velat väl, men som inte insett att man närt fiender till vårt samhälle vid sitt bröst.