Kameraövervakning och dess effekter

Forskningsresultat visar att passiv kameraövervakning inte gett brottsförebyggande effekter, skriver insändarskribenten.

Var försiktiga med pinsamma situationer som någon eller några gladeligen kommer att ta del av, skriver insändarskribenten.

Var försiktiga med pinsamma situationer som någon eller några gladeligen kommer att ta del av, skriver insändarskribenten.

Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT

Insändare2024-07-03 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regering vill fördubbla antalet övervakningskameror och hoppas troligen att vi medborgare snart slipper skjutningar och sprängningar. Skall vi ha goda själ för att instämma i denna tro så kanske vi först bör ta del av följande.

2018 stamanställde Brottsförebyggande Rådet en så kallad metastudie, det vill säga forskningsresultat från exempelvis USA och Storbritannien. Troligen gäller deras resultat än i dag.

Resultaten visar att kamerabevakning sammantaget gett statistiskt signifikanta brottsförebyggande effekter på: 

Brott mot fordon, egendomsbrott och narkotikabrott, men inte på våldsbrott och ordningsstörningar. 

Bilparkeringar och i bostadsområden, men inte i centrumkärnor eller särskilda bostadsområden med flerfamiljshus. 

Resultaten visar också att aktiv kamerabevakning och kamerabevakning tillsammans med flera kompletterande insatser sammantaget gett brottsförebyggande effekter, men däremot inte passiv kamerabevakning eller kamerabevakning som kompletterats med som mest annan insats. 

Till sist, vi vistas ute på olika platser där vi framöver säkerligen övervakas av kameror så var försiktiga med exempelvis träff med älskarinna eller andra pinsamma situationer som någon eller några gladeligen kommer att ta del av.