Fler feriearbeten för Linköpings ungdomar

Läget i samhället har förändrats drastiskt på bara några månader och Sverige går nu igenom en av sina svåraste prövningar någonsin.

Ungdomarna som blev av med sitt feriearbete på grund av coronapandemin har fått nya placeringar.

Ungdomarna som blev av med sitt feriearbete på grund av coronapandemin har fått nya placeringar.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2020-05-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Nu behövs fler initiativ för nya sommarjobb", 16/5.

Coronapandemin har lett till ett stort mänskligt lidande, samtidigt som den slår hårt mot ekonomin med följden att jobbvarslen de senaste veckorna hamnat på rekordhöga nivåer. Det i sin tur har bidragit till att drömmen om sommarjobb kommer stanna vid just en dröm för många unga. 

Linköpings kommun erbjuder varje sommar feriearbeten inom de kommunala verksamheterna. Feriearbete är en viktig väg in på arbetsmarknaden för unga, och till skillnad mot ett sommarjobb där man ersätter någon som har arbetet får ungdomen prova på arbetslivet med hjälp av en handledare och går under kommunens arbetsmiljöansvar. 

När SKR:s och Arbetsmiljöverkets tydliga riktlinjer kom om att minderåriga inte tillåts arbeta inom hälso- och sjukvård eller barnomsorg på grund av den pågående pandemin, påverkade det kommunens feriearbeten. Omgående blev cirka 100 Linköpingsungdomar av med sina platser. För de allra flesta skulle det bli det första jobbet som de haft, ett dråpslag för alla unga som hade sett fram emot att få testa på arbetslivet.

Tack vare en snabb reaktion från Allians för Linköping och en lika snabb insats från kommunens medarbetare har nu dessa ungdomar fått nya placeringar. Och ännu bättre, de cirka 100 platserna som blev tomma gick till andra ungdomar som fyllt 18 år. 

Totalt har nu kommunen 500 feriearbeten mot de tidigare 400 som fanns innan pandemin bröt ut. De nya platserna som på kort tid tagits fram och som tidigare inte funnits med i utbudet av feriearbeten finns inom Ung Puls, Öppen idrottsverksamhet, Gamla Linköping och Kulturscener.

I dessa tider rapporteras det från hela Sverige om hur svårt det är för ungdomar att hitta ett arbete under sommaren då många feriearbeten och sommarjobb försvunnit som en konsekvens av pandemin. Då är det glädjande att Linköping går i en motsatt och positiv riktning då vi nu har lyckats få fram så många nya platser på kort tid. 

Vi vet hur viktigt det är att unga får en meningsfull tillvaro, skaffar sig nyttiga erfarenheter från arbetsliv och dessutom får tjäna lite extra pengar. Samtidigt kommer de göra en meningsfull insats i våra kommunala verksamheter, det är bra nyheter för Linköping. 

Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden
Fredrik Lunden (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden