Finns det några planer på småhus i centrala Linköping?

Jag har en fråga: I Linköping är det mycket planer på höga hus centralt, men hur är planerna på villatomter, undrar insändarskribenten.

Snart planeras antagande av detaljplaner för Berga äng (intill Haningeleden, söder om Ekkällan) som innehåller en viss del småhus, blanda annat radhus, skriver enhetschefen för detaljplanering vid Linköpings kommun.

Snart planeras antagande av detaljplaner för Berga äng (intill Haningeleden, söder om Ekkällan) som innehåller en viss del småhus, blanda annat radhus, skriver enhetschefen för detaljplanering vid Linköpings kommun.

Foto: Illustration: White och SM2L/Linköpings kommun

Insändare2023-03-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror att det skulle var attraktivt för många att bygga småhus till exempel utmed Haningeleden, sidan som är mot Berga och Vidingsjö. Om man tittar där så ser den marken outnyttjad ut. Givetvis blir det ju inte samma numerär, men lite omväxling mot alla storstilade byggen. 

Kan någon i kommunen ge ett besked vad det finns för sådana planer – om det finns? Kanske är det redan på gång?

"Linköpingsbo"

Svar från Linköpings kommun:

Målet för planeringen av Linköpings utveckling är en hållbar och varierad utbyggnad. Det innebär bland annat både en spridning geografiskt och variation i typ av bebyggelse som planeras. Vi planerar både förtätning av flerbostadshus i staden och ytterstaden samt även för småhus, radhus och parhus i ytterstaden, småorterna och på landsbygd. Förutsättningarna på platserna avgör till stor del vad som är möjligt att bygga, bland annat påverkar markpriser, buller och naturvärden. 

Längs större trafikleder, som Haningeleden, är buller och luftföroreningar en förutsättning som innebär att det är lämpligare att bygga flerbostadshus som skärmar av buller och luftföroreningar.

Nyligen antogs en detaljplan för fortsatt utbyggnad av Djurgården och snart planeras antagande av detaljplaner för Berga äng (intill Haningeleden, söder om Ekkällan) som innehåller en viss del småhus, blanda annat radhus. 

Den långsiktiga planeringen för stadens utveckling, som finns i kommunens översiktsplan, anger att stora delar av området på västra sidan Haningeleden mot Tinnerö ska bevaras för rekreation och idrottsändamål. Längre söderut närmare Vidingsjö visar översiktsplanen på potential för förtätning utmed Ålerydsvägen. Just nu har kommunen, utöver Berga äng, ingen pågående planering för småhus på just den här platsen. Det pågår dock planering för småhus i bland annat Skäggetorp, Ånestad, Tallboda, Linghem, Berg, Ljungsbro, Askeby och Skeda udde. 

På kommunens webbplats under menyvalet “Stadsplanering och trafik” hittar du information om både lång- och kortsiktiga planer för utvecklingen av bland annat bostäder i kommunen. 

Frida Lindebäck, enhetschef Detaljplanering, Linköpings kommun