Gör oss motståndskraftigare mot höstinfluensan? Blir vi friskare om vi byter ut skräpmat och halvfabrikat mot nyttigheter?
Dietister förespråkar den så kallade ”powermaten” som påstås hämma inflammationer, som ligger bakom många av våra välfärdsjukdomar, hjärtproblem, diabetes och cancer. Powermat är födoämnen som anses göra kroppen friskare och till och med föryngra den. Livsmedel som tros öka både livslängd och livskvalitet.
Vad är det som egentligen påverkar vårt immunförsvar allra mest? En omfattande studie har gjorts vid Pasteur-institutet i Paris, där man analyserat gener och vita blodkroppar hos tusen friska människor och jämfört kön, ålder, livsstil och sjukdomshistoria.
Studien visar, att av de faktorer som påverkar immunförsvaret är det en som sticker ut mest. Analysen påvisar för första gången att rökning har en kraftig påverkan på immunsystemet. Rökare har fler T-celler, en typ av vita blodkroppar, som hämmar immunförsvaret och leder till större infektionsrisk.
Det visste vi ju redan att rökning är skadligt för kroppen. Hur är det då med matens påverkan på immunsystemet? Finns det några klara bevis för hur man ska äta för att stärka immunförsvaret?
Vad vi vet är, att 70–80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och att tarmfloran spelar en stor roll. Vi kan däremot inte säga exakt vad vi ska äta, därför att tarmfloran ser inte likadan ut hos alla människor. Vi kan däremot själva göra tarmfloran glad med fibrer, som tarmbakterierna älskar.
Dessutom gynnar vi vår matsmältning genom att undvika processat kött och socker. Satsa på rena livsmedel som frukt och grönsaker baljväxter, rotsaker, fullkornsprodukter, nötter, frön och bär. Så visst går det att ladda immunförsvaret med livsmedel som förebygger sjukdomar?