Feriejobben viktiga för unga

Kommunal satsning på feriejobb är en klok investering, menar Jonatan Hermansson (S).

Kommunal satsning på feriejobb är en klok investering, menar Jonatan Hermansson (S).

Foto: Daniel Erlandsson

Insändare2019-06-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Jobb ska vara på riktigt", debatt, 5/6.

Varje år tillhandahåller Linköpings kommun sommarjobb – så kallade feriejobb – till ungdomar. Syftet är att unga ska få arbetslivserfarenhet och en första rad i cv:t. Efter maktskiftet i Linköping har antalet feriejobb minskat från cirka 900 till cirka 300, när kommunen inte längre tillhandahåller jobb i samarbete med näringslivet. Särskilt hårt slår minskningen av jobb mot de unga som på grund av exempelvis funktionsnedsättning har svårt att få ett jobb på egen hand.

Moderaterna Henrik Dalgard och Adam Danieli menar i sin debattartikel att de feriejobb som Linköpings kommun tillhandahåller är slöseri med skattemedel. ”Att våga säga nej till kommunala feriejobb är det minsta man kan begära av den som tror på näringslivet” menar de två moderaterna. Lite förvånande – med tanke på att Henrik Dalgard som ledamot i bildningsnämnden var med och fattade beslut om årets feriejobb.

Att feriejobben blir så många färre i år gläder säkert Dalgard och Danieli. Lika glada är antagligen inte de elever på exempelvis gymnasiesärskolan som nu riskerar bli utan jobb i sommar. Elever som är i särskilt stort behov av denna typ av insats. I Socialdemokraternas skuggbudget avsatte vi därför pengar för att bygga ut – inte minska – antalet sommarjobb till unga. Att ge unga arbetslivserfarenhet och en första rad i cv:t är klokt använda skattemedel.

Jonatan Hermansson (S)

vice ordförande i bildningsnämnden