Fel ta avstånd från munskydd

Skribenten efterlyser mer nyanserande åsikter till om man ska bära munskydd eller inte.

Skribenten efterlyser mer nyanserande åsikter till om man ska bära munskydd eller inte.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2020-08-06 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är fel av Britt Åkerlind att så starkt ta avstånd till munskydd och testning i Corren 1 augusti. 

Jag har också sett tv-bilder från bland annat Brasilien där munskydden är nere på hakan. Men Brasilien är varmt och de rekommenderas bära munskydd jämnt. 

Jag hade gärna sett lite mer nyanserade åsikter kring munskydd. Att ett torrt munskydd som sätts på precis innan man kliver på bussen eller går in i affären ger ett skydd får anses vara bevisat. 

En del har gått sjuka till sina jobb både med och utan munskydd så någon falsk trygghet finns inte. Jag ser även jättemånga personer i mataffären använda munskydd helt korrekt. 

Gällande testning förstår jag inte varför en smittskyddsläkare har så starka åsikter kring ekonomin, jag vill hävda att det är smitta som ska vara fokus för en läkare och inte ekonomin. 

WHO har rekommenderat att man ska ha under 10 procent positiva svar och det är jättebra att vi är där idag. Men vi ska aldrig under hösten hamna över den gränsen igen. 

Idag använder jag själv inte munskydd. Men nu finns de att köpa på Apotek. Om smittan ökar under hösten kommer jag använda ett torrt munskydd precis innan jag går på bussen eller in i en affär. Jag hade gärna sett att Britt Åkerlind sagt att som läget ser ut idag behövs inte munskydd – men att hävda att de inte kommer behövas under hösten undrar jag vad det finns för vetenskapliga belägg för? 

Jag tror vi ser en stark korrelation mellan kraftigt minskad smitta och dödstal i samhället kopplat till omfattande användning av munskydd på ålderdomshem samt ökad testning kring midsommar i Sverige.