Fel att tvinga folk att göra lumpen

Försvarsmakten måste göra det attraktivt att rycka in i det militära, så att lumpen kan byggas på frivillighet och det ger motiverade soldater, menar insändarskribenten.

Insändare 9 februari 2022 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Alla som fyllt 18 år borde göra lumpen" (3/2):

Att göra något av tvång är generellt fel, tycker jag. Men vi ska ha ett försvar att lita på, inklusive kunna lita på att befäl inte begår övergrepp, vilket jag inte kan eller har kunnat.

Nya upplevelser och en ny syn på livet kan man få utan lumpen. För mig blev lumpen en tid med folk som gapade och skrek och höll på. Försvarsmakten måste göra det attraktivt att rycka in i det militära, så att lumpen kan byggas på frivillighet och det ger motiverade soldater. 

Blir Sverige tryggare av att alla som fyllt 18 år ska göra lumpen? Nej, menar jag. I Sverige ska bland andra polisen stå för trygghet och det är många faktorer som påverkar tryggheten i Sverige såsom social status, trygghet och minskat utanförskap. Detta kan inte lumpen ändra på.

Dessutom visar det sig att en del befäl inte följer den pedagogik och står för den värdegrund som Försvarsmakten står för. Detta om något skapar otrygghet. Var det från början rätt att tvinga folk att rycka in i lumpen? Är det rätt att vi har skolplikt i Sverige? Demokrati innebär för mig frihet och respekt för den enskilde. Till sakens natur innebär lumpen över- och underordning, styrd verksamhet som belönas eller bestraffas. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa