Farthindren i Mjölby förbättrar säkerheten avsevärt

Insändare2022-04-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Tänk om angående farthinder i Mjölby" (31/3):

De aktiva farthindren på Järnvägsgatan i Mjölby, i höjd med Skattegårdsgatan och Jonsbergsgatan, skapar en säkrare väg för gående och cyklister till och från bostadsområdena Lundby Backgård och Sörby. 

Vid den aktuella platsen är det tillåtet att köra i 30 kilometer i timmen. Kommunen genomför alltid trafikmätningar före och efter en utförd trafiksäkerhetsåtgärd. Innan farthindret anlades körde 85 procent av trafikanterna upp till 62 kilometer i timmen. Nu kör 85 procent av alla trafikanter mellan 28–31 kilometer i timmen, som högst. Det är en kraftig minskning som har stor positiv trafiksäkerhetseffekt. 


En gående eller cyklist som blir påkörd av en bil i 30 kilometer i timmen har stor chans att överleva, medan chanserna att överleva samma kollision i 60 kilometer i timmen, är väldigt liten. De åtgärder som kommunen genomfört har förbättrat trafiksäkerheten på platsen avsevärt.

Kommunen har även mätt hur många som går och cyklar på den aktuella platsen och en genomsnittlig dag passerar 200–250 personer övergångsstället. Det är med andra ord en stor mängd människor som använder den aktuella sträckan för att ta sig till skola, arbete och röra sig i Mjölby.

Det aktiva farthindret har även fördelen att den som håller hastigheten inte märker av något gupp, utan enbart den som kör för fort. Det innebär även fördelar för kollektivtrafiken och för den stora mängden tunga transporter som passerar platsen varje dag.