Fängelse som straff inte tillräckligt avskräckande

Ibland undrar man ju om fängelsemiljön är en utbildningsform i brottslighet och en merit i gänghierarkin, frågar sig insändarskribenten.

Insändare2021-10-29 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För varje fängelseplats anställs cirka en 60-procenttjänst. Kostnaden för varje fånge bör ligga på mellan ½ och 1 miljon per år beroende på säkerhetsklass.
Många intagna och dömda har anknytning till andra länder genom medborgarskap eller andra former. 
Förslag: Köp/hyr fängelseplatser i de länder där anknytning finns och där det är politiskt möjligt. Inom EU borde det inte vara något problem. De dömda har ju språk och kulturkännedom i den miljö där de hamnar. Det är säkert ett mycket billigare och snabbare alternativ än att bygga nya fängelser. Det går säkert att säkerställa de intagnas säkerhet i ett utländskt fängelse genom kontrollprogram som följs upp med jämna mellanrum.
Kanske den formen av fängelsealternativ har en avskräckande effekt på ungdomar som väljer brottslighet som sin framtida livs- och försörjningsform.


Man blir beklämd när man läser att nya ligor/brödraskap är skapade i svenska fängelser. Ibland undrar man ju om fängelsemiljön är en utbildningsform i brottslighet och en merit i gänghierarkin.
Fängelse som straff verkar inte vara tillräckligt avskräckande för att ungdomar skall avhålla sig från att begå brott och absolut inte samhällstjänst vad det nu är för något.
Vi efterlyser en redogörelse för hur programmen för återanpassning fungerar inom svensk fångvård.