Expansivt Berga behöver nya trafiklösningar

Insändare2022-07-20 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bygget av närmare 300 lägenheter på gamla skoltomten vid Berga centrum är snart klart i sin helhet. Kommunen informerar nu om den fortsatta förnyelsen av Berga centrum. Det är en välkommen förbättring av ett centrum som stagnerat.  ICA- butiken kommer att få nya lokaler. Det kommer att bli fler och högre hus på parkeringar och bensinstationstomten. Dessutom finns planer i området på att utveckla Berga by, bygga på Ridhustomten, samt Stångåstadens planer på förtätning på Pionjärgatan. Många viktiga projekt som är behjärtansvärda. Men det finns ett stort olöst problem – trafiksituationen på Söderleden.

Berga är en grön och skön stadsdel med närhet till city, en bra cykelled in till stan och goda bussförbindelser. Med 1 000 nybyggda lägenheter på fem-sex år måste planeringen ligga i takt så att behovet av skolor och annan samhällsviktig verksamhet tillgodoses. Bra förskolor och skolor är ett måste för att behålla Bergas attraktionskraft. Lokaler för fritidsverksamheter för ungdomar och samlingslokaler för äldre måste tillgodoses. En utökad satsning på närpolisen i Berga skulle bidra till ökad trygghet. Det får inte bli så att det bara byggs bostäder för att det är lönsamt. Vi måste bygga och utveckla en stadsdel som är bra för människor.

En avstängning av en fil på Söderleden mellan Berga och Ekkällan skapade under några veckor i våras kaos i trafiken. Det blir allt orimligare att Linköpings ytterring ska slingra sig fram mellan Vimanshäll och Ånestad och sen fortsätta genom ett alltmer tätbebyggt Berga. 

Trafiksituationen blir allt besvärligare när fler människor bor i Berga. Och med ett nytt attraktivt centrum ökar också trafiken. Vad som händer med trafiken under byggtiden är ytterligare en fråga som pockar på en lösning.