Svar på ledar "EU:s förbud onödigt förmynderi – snus räddar liv" (4/7):
Johanna Trapp går tobaksindustrins ärende och vill att snuset släpps fritt i EU, och säger att snus kan rädda liv.
700 miljoner människor i Europa kan erbjudas ett liv utan nikotinberoende genom klok och beprövad restriktiv tobakspolitik, precis som många länder redan gör.
Höga priser, det vill säga använda skatteinstrumentet, reklamförbud, förbud för smaksättning, tobak och nikotinfri skoltid, åldersgräns för inköp, och inte minst snusförbud påverkar nikotinberoendet på befolkningsnivå.
I genomsnitt röker 6,4 procent av befolkningen i Sverige, men den siffran döljer tyvärr en stor ojämlikhet. I utsatta grupper röker idag cirka 25 procent. Hälsoläget är betydligt sämre i den gruppen.
Antalet rökare har historiskt alltid varit betydligt lägre i Sverige än i övriga Europa. Även på den tiden snuset inte var så frekvent förekommande som nu.
Folkhälsomyndigheten redovisar en ökning av användningen av vitt snus från 7 procent till 27 procent bland barn och unga som varken rökt eller snusat tidigare.
EU:s politiker förstår att det är riktigt olämpligt att locka in barn och unga in i nikotinberoende. Sverige borde varna medlemsländerna. Philip Morris köpte Swedish Match i syfte att sälja vitt snus i Europa och övriga världen. Så länge det kallas för nikotinpåsar omfattas det inte av tobakslagen, och kan säljas fritt.
Antagandet att rökare övergår till smaksatt vitt snus stämmer inte med verkligheten. De flesta som vill sluta röka gör det utan hjälpmedel, och en del får hjälp av läkemedel i kombination med samtalsstöd från vårdpersonal.
Antagandet att människor vill vara nikotinberoende saknar bevis. Samtalen till Sluta Röka linjen från personer som använder just vitt snus och vill få stöd att bli kvitt nikotinberoendet ökar.
Jag som har arbetat som tandläkare i fyrtio år har aldrig träffat en patient som innerst inne är nöjd med sitt nikotinberoende, oavsett produkt. Snusarna blir förskräckta när jag visar dem slemhinneskador under läppen.
Miljöpåverkan från snus är jämförbar med röktobakens effekter på miljön, eftersom nikotinet utvinns ur tobaksplantan.
Det är positivt att Johanna Trapp ser farhågor med e-cigarettanvändningen. Dessa produkter har visat sig mycket farligare än befarat. Läkare har slagit larm när de ser ungdomar med livshotande och till och med dödliga skador av e-cigaretter.
Självklart ska vuxna personer ansvara för sina liv och sina beslut.
Tobaksbolagen riktar sin marknadsföring direkt till barn och unga i syfte att skaffa nya nikotinberoende kunder. Via populära influensers på nätet blir barn och unga lurade att börja använda olika nikotinprodukter. Smaksättningen är för barn, och inte för vuxna rökare som vill ersätta cigaretterna.
Sverige har genom Tobakskonventionen förbundit sig att inte tillåta att tobaksindustrin påverkar folkhälsopolitiken, men det efterlevs inte. Svenska politiker blir ofta kontaktade av tobaksindustrin och lyssnar på deras argument. Tobaksindustrin strävar efter hög vinst och har inga folkhälsointressen.
Låt alla i befolkningen ta del av information om nikotinets skadeverkningar. Totobaksindustrins aktiva arbete i syfte att locka barn och unga att börja använda tobak och nikotinprodukter måste tydliggöras.
Vuxna får ta egna beslut, men barn och unga måste skyddas från tobaks- och nikotinprodukter, precis som tobakslagen föreskriver.
Lena Sjöberg, Ordförande TPLR, TobaksPrevention i Landets Regioner
Svar:
Hej, och tack för att du skriver in till debattsidan på Corren. Det blir roligare att skriva ledare när jag märker att så många läser och engagerar sig i frågorna.
Men, jag håller inte alls med debattören. Du påstår att jag skulle “gå tobaksindustrins ärenden”, men det är ju just vad de som vill förbjuda snus gör. Cigarettföretagen lägger miljoner och åter miljoner årligen på lobbyverksamhet i Bryssel för att cigaretter ska fortsätta vara lagligt. Trots att snus är mindre farligt än cigaretter. Hade man faktiskt velat förbjuda det riktigt farliga är cigaretter en bra början, men snuset hålls utanför diskussionen i Bryssel.
Du skriver att “700 miljoner människor i Europa kan erbjudas ett liv utan nikotinberoende genom klok och beprövad restriktiv tobakspolitik, precis som många länder redan gör”. Men missar att förbud alltid leder till en svart marknad.
Det kan man tydligt se i länder som förbjudit eller inskränkt möjligheten att köpa alkohol till exempel. Samma sak kommer hända om all form av nikotin förbjuds i EU. Det kommer smugglas in, utan något sätt att kvalitetstesta produkterna eller kontrollera vem som köper. Det om något är dåligt för folkhälsan. Tack vare att snus är lagligt i Sverige finns det kontroller på vem som kan köpa det, just för att tretton-åringar inte ska köpa det av en langare på natten.
Du fortsätter med att skriva att “I genomsnitt röker 6,4 procent av befolkningen i Sverige, men den siffran döljer tyvärr en stor ojämlikhet. I utsatta grupper röker idag cirka 25 procent. Hälsoläget är betydligt sämre i den gruppen.”
Precis. 6,4 procent är otroligt lite om man jämför med andra länder. Det finns ett alternativ till cigaretter här som inte finns i andra länder, snuset.
Att fler i utsatta grupper röker har nog mer med utanförskapet i sig snarare än med snus att göra. Det handlar inte om att vissa röker och snusar, utan att färre i Sverige överlag röker. Allting kan dock inte förbjudas bara för att vissa personer är mer benägna att bli beroende.
Du lyfter att vuxna människor har rätt att ta en prilla. Jag håller med. De har rätt att tycka det är trevligt till och med. Livet behöver inte levas så nyttigt som möjligt hela tiden. Anekdotisk bevisföring i form av att du som tandläkare aldrig träffat någon som säger sig vara nöjda med att röka eller snusa är dessutom inte ett särskilt allmängiltigt argument.
Såklart kan snus vara farligt och ska inte ses som en all-around-lösning, men det är mindre farligt än cigaretter och borde inte förbjudas.
Johanna Trapp