EU vill förstöra dricksvattnet för 450 boende

Man vill ha grön omställning på bekostnad av ovärderlig natur i övre Norrland, menar insändarskribenten.

Låt naturen vara i fred och riv upp beslutet om fossildriven bilkörning 2035, menar insändarskribenten.

Låt naturen vara i fred och riv upp beslutet om fossildriven bilkörning 2035, menar insändarskribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2024-05-30 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU pressar Sverige att öppna flera gruvor för brytning av ädelmetaller och grafit till elbatteriproduktion – elbatterier till bilar, mobiltelefoner etcetera. EU vill komma ifrån gruvproduktion från Kina, samtidigt som bilparken ska vara fri från koldioxidutsläpp. Från 2035 tillverkas inga fler fossildrivna bilar.

Ett tilltänkt EU-objekt är bland annat gruvbrytning i byn Vittangi, där Torne älv rinner igenom, som kommer att vid eventuell gruvbrytning förstöra dricksvattnet för 450 personer. Men påivrarna från Bryssel tycker det är rimlig för att 450 miljoner i EU ska köra elbil! Man vill ha grön omställning på bekostnad av ovärderlig natur i övre Norrland. 

Jag vågar påstå att laddbara elbilar har kort tidshorisont. Industrin gör försök med vätgasdrivna fordon, vilket de har kommit långt med. Processat vatten som drivmedel. Avgasutsläppen är vatten. Låt naturen vara i fred och riv upp beslutet om fossildriven bilkörning 2035. Tillverka i stället små fossildrivna motorer med låg effekt och lite utsläpp. När vätekraft blir kommersiellt gångbart i bilar självdör fossildrivna bilar. 

Jag hoppas att Tidöpartierna har så mycket självbevarelse att de säger nej till EU:s propåer om att förstöra Norrland. Vi ser hur lokalbefolkningen i de berörda kommunerna protesterar mot gruvbrytning. Även gruvindustrin som LKAB är negativa.