EU bör sluta köpa gas från Ryssland

Ekonomiska sanktioner som strypt gasimport vore det verkligt effektiva mot Putins Ryssland, menar insändarskribenterna.

Insändare2022-04-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

President Zelenskij i Ukraina har länge vädjat att Europa ska sluta importera även gas från Ryssland, den gasinkomst som i hög grad betalar det grymma anfallskriget mot hans land. Alltså inte bara stopp för kol och olja. Europa köper gas för 350 miljoner dollar om dagen!

Sverige bör i likhet med baltiska stater som Litauen gå före och hörsamma presidentens vädjan. Vi importerar helt obetydligt, men det skulle vara en klar markering. Vår regering avvaktar och vill först ha ett enigt beslut i EU. Det kommer inte att ske inom överskådlig tid. Framför allt Tyskland har genom att avskaffa kärnkraft i förtid gjort sig olyckligt beroende av den ryska gasen. Ledningarna går som bekant på Östersjöns botten. Det misstaget beklagar de nuvarande makthavarna i Tyskland. Det är för sent nu, vilket man erkänner och kritiserar det tidigare styret i landet. Och fler länder i EU sitter i samma knipa!

Kan något ersätta gasen? USA och kanske fler länder som Norge kan bidra med gas i flytande form. Sverige med export av kärnkraftsel? Men det räcker tyvärr inte.

Ekonomiska sanktioner som strypt gasimport vore det verkligt effektiva mot Putins Ryssland. Så länge det inte sker tycks det vedervärdiga övervåldet fortsätta.